Oproep van bezorgde boswachters: "Coronawandelaars, hou je aan de regels en wijk niet af van de paden."

De drukte in de Oost-Vlaamse bossen en natuurgebieden zorgt niet alleen voor parkeerdruk of het feit dat de coronamaatregelen niet altijd kunnen nageleefd worden. Ook de natuur zelf lijdt onder de drukte als wandelaars of fietsers van de paden afwijken. "Je mag niet vergeten: het is nu misschien wel herfst, maar de natuur is onder de grond nu al de lente aan het voorbereiden. Mensen kunnen zonder dat ze het beseffen veel kapot maken en het voorjaar verpesten," zegt Xavier Coppens van het Agentschap Natuur en Bos.     

"Versta me niet verkeerd: we zijn blij dat het bos populair is bij coronawandelaars, het is gezond om te gaan wandelen," legt Coppens uit, " maar we maken ons ook zorgen dat de druk op de natuur momenteel wel groot is. Nu is die in de natuur niet zichtbaar, maar over enkele maanden wel." De bosbeheerders hebben het vooral over de wandelaars die zich niet aan de regels houden en zogenaamde 'wild bikers' (fietsers die in het wild fietsen). Die blijven niet op de aangewezen paden en zijn ook mensen die op plaatsen picknicken die daar niet voor voorzien zijn.  

Veel voorjaarsflora hebben wortelstokken. Die mogen niet platgelopen worden willen ze in de lente nog kunnen bloeien

Xavier Coppens, Agentschap Natuur en Bos

Maar waarom is dat zo nefast voor de natuur? Volgens Coppens gebeurt er momenteel heel wat onder de grond. Daarop lopen, brengt heel wat plantensoorten in gevaar. "Voorjaarsflora zijn zich aan het klaarmaken," legt Coppens uit, "blauwe hyacinthen bijvoorbeeld zijn bolgewassen. Als mensen overal rondlopen is de druk op de bodem veel te groot voor die gewassen. Bij de voorjaarsflora zitten er ook veel met wortelstokken. Als die platgelopen worden, dan heeft dat grote negatieve gevolgen voor de lente. We moeten echt proberen te voorkomen dat dat gebeurt." Ook de verjonging van de bossen kan dan niet normaal verlopen.  

Reeën en damherten krijgen stress van teveel drukte

Xavier Coppens, Agentschap Natuur en Bos

Veel druk op de planten en bomen dus, maar ook de dieren ondervinden veel last van de drukte. "Het meest directe effect is er op het grote wild, zoals reeën en damherten," zegt Coppens, "als er meer mensen zijn op plekken die normaal rustig zijn, en waar de dieren zitten, dan bezorgt hen dat stress. Er vallen zelfs ook gewonden of slachtoffers bij de dieren."

Boswachters luiden de alarmbel

De bosbeheerders trekken aan de alarmbel en roepen op om de natuur te respecteren. "Wijk niet af van de paden, wandel niet zomaar in het wild, hou je honden aan de leiband. Ga zeker wandelen, maar hou je aan de gedrags- en toegankelijkheidsregels," luidt het.

Ook in coronatijden moet je opletten. Bij grote drukte blijft het verplicht om in heel Oost-Vlaanderen een mondmasker te dragen, zélfs in de natuur.

Meest gelezen