Brits Hogerhuis verwerpt omstreden brexitwet van premier Johnson

Het Britse Hogerhuis heeft de omstreden brexitwet van premier Johnson verworpen. Althans, die delen die indruisen tegen het internationaal recht. Het gaat vooral over afspraken over Noord-Ierland die Londen en de Europese Unie hebben vastgelegd in het uittredingsverdrag. Toch geeft de regering niet op, de wet gaat begin volgende maand weer naar het Lagerhuis. Als er de komende dagen een akkoord wordt bereikt over een handelsakkoord tussen Europa en Groot-Brittannië, dan zal dat niet belangrijk meer zijn. Komt er geen akkoord, dan dreigt de chaos. 

De lords stemden met 433 tegen 165 leden voor het schrappen van de clausule in het wetsvoorstel die Britse ministers in staat stelt om eenzijdig delen uit het uittredingsverdrag met de EU teniet te doen. Veel partijgenoten van Johnson stemden dus tegen hun eigen premier. Volgens Johnson is de zogeheten internemarktwet nodig om het interne goederenverkeer in het Verenigd Koninkrijk te beschermen. Hij ziet het als een "vangnet" en "verzekeringspolis" om de politieke en economische integriteit van het Verenigd Koninkrijk te bewaren als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten.

Johnson heeft erkend dat de wet het internationale recht schendt, terwijl veel van zijn partijgenoten vrezen daarmee de internationale reputatie van het Verenigd Koninkrijk op het spel te zetten. Het Lagerhuis heeft de wet eerder voorlopig groen licht gegeven. Het Hogerhuis zegt nu dat de passages die het verdrag met de EU schenden, moeten worden geschrapt, zoals Brussel heeft geëist.

Het wetsvoorstel dreigt volgens critici de vrede in Noord-Ierland te ondermijnen. Johnson kan er nu voor kiezen de bewuste passages te schrappen of ze in stand te houden als het Lagerhuis het wetsvoorstel volgende maand opnieuw behandelt. Insiders zeggen dat er veel kans is dat de regering de passages gewoon zal behouden. (lees verder onder de foto)

verre familie in Ierland klinkt op de overwinning van Joe Biden
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De factor Biden?

Maar tegen begin december kan de wereld er helemaal anders uitzien. De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een handelsverdrag zitten namelijk deze keer echt in de fase van 'de laatste kans'. Als er de komende tien dagen nog een akkoord komt, dan zijn de gewraakte passages wellicht niet meer nodig. Komt er geen akkoord, dan dreigt chaos in de handelsrelaties, ondermeer door onduidelijkheid over invoerrechten en douaneprocedures. 

Tot 31 december gelden voor het Verenigd Koninkrijk nog alle Europese regels. Maar op 1 januari vervallen die. Intussen is ook de internationale context gewijzigd, en dat kan een bijkomend probleem opleveren voor premier Boris Johnson. Met Joe Biden komt er straks iemand in het Witte Huis die de Brexit minder goed gezind is dan zijn voorganger Donald Trump. De druk op Johnson wordt daar volgens waarnemers alleen maar groter door. Biden refereert soms aan zijn Ierse roots, en hij houdt het Goede Vrijdagakkoord en vrede in Noord-Ierland hoog in het vaandel. In het uittredingsverdrag blijft de EU zeggenschap houden over handel met Noord-Ierland, mede om te voorkomen dat er controles komen aan de grens met EU-lidstaat Ierland.

Meest gelezen