't is gebeurd: met een vraag over automerken eindigt de deelname van Ella Leyers (foto: Vier)

Zegereeks Ella Leyers in "De slimste mens" stopt na 18 (!) afleveringen: "Blij, maar moest ooit stoppen"

Aan alles komt een einde, en dus ook aan de deelnamereeks van actrice Ella Leyers (32) in Vier-quiz "De slimste mens ter wereld". Ze heeft maar liefst 18 afleveringen op rij meegespeeld, en dat is een serieuze verbetering van het vorige deelnamerecord van 12 afleveringen. Leyers komt - naar alle waarschijnlijkheid - als laatste speler terug in de finaleweken midden december, en maakt dus zeker kans op de titel "De slimste mens ter wereld". Maar na 18 afleveringen in die eerste oranje stoel is het mooi geweest. "Ik berust hier zeker in, want dit kon niet blijven duren", zegt ze aan VRT NWS. "Al vind ik het gek dat er verklaringen worden gezocht voor mijn lange deelnamereeks."

Het "Slimste Mens"-record staat al een tijdje op naam van Ella Leyers. Ze bereikte als eerste deelnemer ooit de 13e aflevering op rij. En 13 bleek een geluksgetal, want Leyers speelde vlot en haast onverstoorbaar door. Hoe veel scherper zou ze haar eigen record nog kunnen stellen?

Van de 32 afleveringen voor de laatste 2 finaleweken heeft Ella Leyers uiteindelijk 18 afleveringen op rij meegespeeld. Ze botst uiteindelijk op actrice Kim Van Oncen (o.a. te zien in de reeks "Dertigers", red.) en muzikant Umi Defoort (die vaak samenwerkt met rapper Zwangere Guy, red.). Al gaat het bij de start van de 18e aflevering nog over dat opmerkelijke record: als Ella het uitzingt tot aan de finaleweken kruipt presentator Erik Van Looy naakt op het dak van de supermarkt die Kim Van Oncen uitbaat. Maar zover komt het - gelukkig - niet.

Ella Leyers staat het grootste deel van haar laatste aflevering aan de leiding, mede dankzij een snel opgeloste puzzel. Haar fotoronde over rijstgerechten verloopt minder vlot, maar aanvullen bij Umi's filmbeelden levert extra tijd op. Dankzij de allerlaatste vraag, over de Nobelprijs voor Nelson Mandela, wint Umi Defoort de aflevering met amper 1 seconde voorsprong. In de finale gaat het bijzonder gelijk op tussen Kim Van Oncen en Ella Leyers. Maar na een korte vraag over automerken weerklinken de iconische woorden "'t is gebeurd". 

Bekijk hier de finale tussen Kim Van Oncen en Ella Leyers (en lees voort onder de video):

Het einde van die finale ging zó snel. Ik was volledig in het moment, en plots was het voorbij. Maar mijn parcours is méér dan voldoende geweest.

Ella Leyers

"Het ging allemaal zo snel, dus ik had niet meteen door wat er gebeurd was. Ook al weet ik van mezelf dat ik geen grote autokenner ben", blikt Leyers terug op haar laatste finalespel. Tegenstander Kim Van Oncen stamelt nog "dat het helemaal niet mag". "Wat een moment", vult Erik Van Looy aan. "Ahja, ik kom nog terug", lijkt Leyers dan pas te beseffen.

"Ik was zo in het moment, dat ik dat oprecht even vergeten was. Maar 18 deelnames op rij, dat is méér dan voldoende. Ik berust daarin, want het moest ooit eens stoppen. Niet van bij de eerste keer eruit liggen: dat was het doel. En voor 1 miljoen kijkers wil je natuurlijk niet afgaan. Ik voelde daar in het begin wel stress door, maar ik kon me steeds beter ontspannen", aldus Leyers.

"In aanloop naar de 11e aflevering - het record van mijn zus Olga - werd die stress weer opgedreven. Het even goed doen als zij: dat leek me wel leuk. En in de 12e aflevering had ik ook stress, omdat het record op het spel stond. Daarna was alles ok, behalve het finalespel zelf: dat blijft zenuwslopend. Maar het werd zelfs een beetje raar, omdat het maar bleef duren voor mij. (lacht)"

Kim Van Oncen, Umi Defoort en Ella Leyers in aflevering 18 van dit seizoen (bron: Vier)

"Dat kan nu toch niet meer zijn", dacht ik. "Ik heb mezelf zeker verbaasd - wanneer ik erin slaag om een bergketen als de Oeral op het juiste moment te benoemen bijvoorbeeld - maar het is vooral ongelofelijk leuk geweest. Het is een cliché: maar het spel bepaalt je leven. Een tijdlang wordt alles wat je hoort of leest een mogelijke vraag. En iedereen heeft plots advies over hoe je het spel moet aanpakken: welke antwoorden je niet mag vergeten, welk cijfer je best noemt bij een gokvraag, ..."

Over de lange zegereeks van Leyers is er al wat gezegd en geschreven, nadat haar vader Jan en zus Olga het eerder in "De slimste mens" tot in de finaleweken schopten. "Mijn familie en vrienden waren zeker betrokken bij mijn deelname, mijn zussen zijn geregeld komen supporteren. Ik ben zelf nogal verrast dat er experts worden bijgehaald, om mijn deelname te analyseren."

"Daar heb ik een dubbel gevoel bij, alsof er een verklaring moet gezocht worden voor het feit dat een vrouw van begin de 30 het goed doet in een quiz? Alsof het onmogelijk of ongeloofwaardig is om als jonge vrouw in een korte roze rok intelligente dingen te zeggen? Daar gaan mijn stekels van rechtstaan", zegt ze eerlijk.

Dat er verklaringen voor mijn lange deelname worden gezocht: daar staan mijn stekels van recht. 

Ella Leyers

"Dress to impress": dat was het codewoord van Leyers. Met uiteenlopende outfits van een "legerkostuum", over glamoureuze jurken tot een knalroze mantelpak (zie foto) "Met dank aan styliste Farah El Bastani", zegt Leyers expliciet. "Ik hou van haar smaak, dat het allemaal wat mag opvallen. De meeste outfitideeën komen van haar, al riep ik bijvoorbeeld bij het roze pakje: "daar moet een baret bij"! Mijn laatste outfit, een lichtblauw ensemble, was dan weer presidentieel geïnspireerd", knipoogt Leyers.

"In die laatste aflevering droeg ook ik een langere rok dan normaal, maar zittend in die oranje zetels valt alles nogal kort uit, heb ik gemerkt (lacht) Nu had ik eindelijk de juiste roklengte, en uitgerekend dan eindigt het verhaal."

Maar een verwittigd vrouw is er (in de finaleweken) twee waard, natuurlijk. Wie Leyers daar het meest vreest? "Zeker Delphine Lecompte: dat is een vrouw van de wereld, die zowel de naam van het Nike-logo kent, als de meest obscure Tsjechische schrijver."

De knalroze outfit in Leyers' recordaflevering, inclusief hoofddeksel dat ze in de lucht gooit (Bron: Vier)

Meest gelezen