Radio 2

Alle basisscholen in Destelbergen krijgen in elk klaslokaal een luchtmonitor

De zes basisscholen in Destelbergen gaan na de herfstvakantie van start met een gloednieuwe luchtmonitor in elk klaslokaal. De toestellen waarschuwen de leerlingen en leerkrachten wanneer er onvoldoende ventilatie is. Niet onbelangrijk, want bij een goede luchtverversing is de kans kleiner dat virusdeeltjes zich in de klas opstapelen. 

Een goede luchtcirculatie in de klas: in de strijd tegen het coronavirus is het belangrijker dan ooit. Daarom rust de gemeente Destelbergen al haar basisscholen uit met luchtmonitoren. Dat zijn toestelletjes die de concentratie van CO₂ en voc (vluchtige organische stoffen, red) meten in de ruimte. Want hoe meer CO₂ in de binnenlucht, hoe slechter de luchtverversing.

Kleurcodes en smileys

In het ideale geval blijft de concentratie aan koolstofdioxide onder de 600 ppm (deeltjes per miljoen, red). Dan is de kans kleiner dat virusdeeltjes zich in de ruimte opstapelen. Met behulp van smileys en kleurcodes geven de machientjes aan wanneer er nood is aan verse lucht.  “Als we in de klas zitten, stoten we samen heel veel CO₂ uit”, weet Cleo, leerlinge van de Gemeentelijke Basisschool Destelbergen. Haar klas kreeg vorige maand al een luchtmonitor. “Wanneer het toestel aangeeft dat er te veel koolstofdioxide in de lucht is, moeten we de ramen openen tot er opnieuw een groene smiley verschijnt."

De toestelletjes zijn ook educatief voor de leerlingen, niet onbelangrijk in coronatijden

Marleen Verniers, schooldirecteur Vrije Basisschool Destelbergen

Niet alleen voor de veiligheid zijn de toestellen goed, de leerlingen leren er ook iets meer.  “De machientjes maken op een visuele manier duidelijk of er voldoende ventilatie is in de klas”, stipt schooldirecteur Marleen Verniers aan. “Ondertussen kan de leerkracht uitleggen wat CO₂ is en wat het zegt over de luchtkwaliteit. Ook dat is in deze coronatijden heel relevant.”

80 toestellen

“We hebben het eerste toestel gekregen van de papa van één van onze leerlingen”, vult Verniers aan. “Ik heb vervolgens het gemeentebestuur gecontacteerd. Dat reageerde enthousiast. Intussen heeft de gemeente luchtmonitoren aangekocht voor alle basisscholen in Destelbergen.” In totaal bestelde ze 80 toestellen, één voor elke klas in haar zes basisscholen. Het gaat om een investering van 10.000 euro.  

kasto80

Meest gelezen