Radio 2

100 jaar oude dorpsvete laait op in Geluveld: krijgt eerste vrouwelijke burgemeester van België een plein? 

In Geluveld bij Zonnebeke is er discussie over de nieuwe naam voor het Geluveldplein. De gemeente is van plan om dat plein te vernoemen naar Léonie Keingiaert de Gheluvelt. Zij werd 100 jaar geleden de eerste vrouwelijke burgemeester van België. Maar ze was liberaal en lag vaak in de clinch met de katholieken in Geluveld.

Ward Houdendycke is een afstammeling van de katholieke burgemeester die haar destijds opvolgde. Hij heeft een brief naar de gemeenteraad gestuurd om de nieuwe naam van het plein tegen te houden. "En de beslissing is voorlopig uitgesteld", vertelt Houdendycke aan Radio 2 West-Vlaanderen.

"Laat ons duidelijk zijn: niemand is tegen de herdenking van Léonie als eerste vrouwelijke burgemeester van België. We zijn ook niet tegen de werking van het comité dat haar wil eren. Dat comité levert prachtig werk. Wij willen de markt gewoon politiek neutraal houden."

"Vete is nog voelbaar"

"Vroeger waren er verschillende vetes tussen de politieke partijen die aan de macht waren", legt Houdendycke uit.

"Die vetes zitten nog altijd in het geheugen van de iets oudere mensen die nog in Geluveld wonen. Ik voel bij hen dat er wrevel is. Ze verwachten politieke neutraliteit. Daarom heb ik die brief geschreven."

De burgemeester van Zonnebeke, Dirk Sioen (#Team8980) gaat nu overleggen met alle betrokken partijen. 

Radio 2

Meest gelezen