Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Amerikaanse onlinewinkel Amazon misbruikt machtspositie, zegt Europese Commissie

De Amerikaanse e-commercegigant Amazon overtreedt de Europese concurrentieregels in de onlinehandel. Dat zegt de Europese Commissie, die een onderzoek heeft geopend omdat Amazon zijn positie als marktleider zou hebben misbruikt in Frankrijk en Duitsland. 

Op zijn website verkoopt Amazon zélf producten aan consumenten, maar kunnen ook externe verkopers hun spullen te koop aanbieden. De Europese Commissie beschuldigt het Amerikaanse concern ervan gegevens van die externe ondernemers te verzamelen, om ze daarna in zijn eigen voordeel te gebruiken. 

Amazon zou zo bijvoorbeeld informatie kunnen verzamelen over populaire producten, om vervolgens met eigen varianten de concurrentie aan te gaan. Dat is in strijd met de Europese regels en houdt machtsmisbruik in, zegt de Europese Commissie.

"Nu e-commerce boomt, en Amazon het belangrijkste e-commerceplatform heeft, is een eerlijke en onvervalste online toegang tot consumenten belangrijk voor alle verkopers", zegt eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Tweede onderzoek

Amazon ontkent de aantijgingen. Het bedrijf krijgt nu de kans om te reageren op de bevindingen van de Commissie. Als Amazon daadwerkelijk schuldig blijkt, kan de Commissie een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet opleggen. Amazon draaide vorig jaar een omzet van ruim 280 miljard dollar.

De Commissie opende overigens nog een tweede onderzoek. Mogelijk worden de eigen aanbiedingen van Amazon en die van externe verkopers die de logistieke diensten van Amazon gebruiken, bevoordeeld.

Meest gelezen