Mozambique archieffoto

Jihadistische rebellengroepen onthoofden zeker vijftig burgers in Mozambique

In het noorden van Mozambique werden de voorbije drie dagen meer dan 50 mensen onthoofd door jihadistische rebellengroepen. Dat heeft de lokale politie gemeld. Het geweld in de gasrijke regio is al sinds 2017 aan de gang maar is opnieuw geëscaleerd. Mozambique vraagt internationale hulp om het geweld in de regio halt toe te roepen. 

De aanvallen vonden plaats in het noorden van het land in de opstandige provincie Cabo Delgado. De rebellengroepen vielen in de districten Miudumbe en Macomia verschillende dorpen aan.  "Ze brandden de huizen plat, achtervolgden inwoners die in de bossen waren gevlucht en begonnen toen met hun macabere activiteiten", zei Bernardino Rafael, bevelhebber van de politie van Mozambique.

Getuigen verklaarden aan lokale media dat de rebellen de inwoners naar een lokaal voetbalveld in het dorp dwongen, waar ze geëxecuteerd werden. Ze gingen bijzonder driest te werk en hakten sommigen in stukken. De rebellen zouden bovendien nog in een ander dorp ook verschillende mensen onthoofd hebben, dat hebben lokale media nog gemeld. 

Aanslagen sinds 2017

Deze vreselijk macabere aanslag is een van de laatste gruweldaden van de jihadistische rebellengroepen die zichzelf Ahlu-Sunnah Wa-Jama (ASWJ) of al-Shabaab noemen en al sinds 2017 aanslagen uitvoeren in de gasrijke Cabo Delgado provincie.  De aanslagen nemen in aantal en hevigheid toe.  

Het is ook de plek waar boorplatformen en aardgasreserves voor de kust liggen. Zo heeft de Franse multinational Total een gasproject van miljarden dollars in Cabo Delgado. Maar veel bewoners klagen dat de voordelen en opbrengsten van de gasindustrie in de provincie niet naar de bevolking gaan. 

 De rebellengroepen die de regio onveilig maken zouden gelinkt zijn aan IS. Al zijn de precieze banden niet duidelijk. De rebellen zouden de armoede en werkloosheid in de regio uitgebuit hebben, om zo mensen te ronselen. Blijkbaar krijgen ze van daaruit ook logistieke steun. Mogelijk hoopt IS hier een nieuw steunpunt te verwerven, net zoals de groep dat eerder probeerde via Boko Haram in Nigeria, in andere Sahellanden en in Somalië. 

(Lees verder onder de foto)

Mozambique archieffoto

Mozambique vraagt internationale hulp

De regering van Mozambique heeft internationale hulp gevraagd om de aanvallen in de regio te stoppen. Ze vragen onder meer gespecialiseerde training voor hun troepen.

Sinds 2017 kwamen in totaal zo'n 2.000 mensen om, 430.000 zijn op de vlucht voor het geweld. Eerder deze maand werden negen mensen geëxecuteerd in deze provincie en in april werden er ook meer dan 50 mensen onthoofd of neergeschoten.

Maar mensenrechtenorganisaties beschuldigen de veiligheidstroepen van Mozambique dan weer van mensenrechtenschendingen. Zo voeren de troepen volgens de organistaties willekeurige arrestaties uit en worden mensen gemarteld en vermoord tijdens deze operaties om de situatie onder controle te krijgen.

Meest gelezen