Waarom de nieuwe Xbox en PlayStation wel eens de laatste consoles zouden kunnen worden

Voor gameliefhebbers staat deze week in het teken van twee nieuwe spelconsoles. Gisteren lanceerde Microsoft immers zijn nieuwe spelconsole Xbox Series X in ons land. Morgen volgt dan weer concurrent Sony, die zijn nieuwe PlayStation 5 voorstelt in de VS. Beide consoles zouden wel eens voor een revolutie kunnen zorgen in de manier waarop we gamen.

Gamers krijgen niet één, maar twee totaal nieuwe toestellen waarop ze naar hartenlust kunnen gamen. Het grote verschil met de voorgangers van die consoles? De nieuwe hebben veel meer rekenkracht en beschikken over een zogenoemde SSD-schijf, voluit solid state drive.

Vlotter gamen dankzij nieuwe type harde schijf

"De SSD-schijf is een van de belangrijkste vernieuwingen in de console", zegt David Verbruggen van de Belgische gamesector aan VRT NWS. "Zo'n SSD-schijf bestaat al in laptops en smartphones, maar voor spelconsoles is dat echt een vernieuwing."

Volgens Verbruggen is het grote voordeel van een SSD-schijf dat de console heel snel opstart. "Maar voor gameontwikkelaars biedt het ook tal van voordelen. Omdat het spel sneller laadt, zijn de makers veel vrijer in de ontwikkeling van hun spel. Tot nu toe moesten ze tussenscènes verzinnen om de game de tijd te geven om te laden."

Een nieuwe game ontwikkelen, duurt heel lang. Dat geeft Sony en Microsoft de tijd om een degelijke console te ontwerpen met de nieuwste technologieën

Bovendien kan je met de Xbox Series X een YouTubefilmpje bekijken terwijl je in een spel zit. Verbruggen: "Dat is heel handig voor mensen die een spel willen leren, want YouTube staat vol uitlegvideo's."

De vorige versies van de Xbox en PlayStation (PS) werden zeven jaar geleden gelanceerd, een eeuwigheid in technologieland. Volgens Verbruggen is dat logisch. De producenten lanceren hun nieuwe consoles immers graag samen met exclusieve games die ze afzonderlijk verkopen. Sony doet dat met het PS5-game Spiderman: Miles Morales, en Microsoft zou dat hebben gedaan met de Xbox-game Halo Infinite. Die laatste game heeft echter vertraging opgelopen en de release van de nieuwe Xbox niet gehaald.

En laat de ontwikkeling van die nieuwe, exclusieve games nu veel tijd in beslag nemen. Dat geeft Sony en Microsoft de tijd om een degelijke console te ontwerpen met de nieuwste technologieën. "De processor en grafische kaart worden bij elke versie serieus verbeterd", legt Verbruggen uit.

Lees verder onder de video:

Games streamen zoals Netflix

Ook een nieuwigheid bij de lancering van de nieuwe consoles, is de mogelijkheid om een spel te streamen. Nu, echt nieuw is dat niet. PlayStation heeft met zijn PlayStation Now al een abonnementformule waarbij je, mits betaling van een vast maandelijks bedrag, toegang krijgt tot tientallen games. "Maar Xbox is daar nu met zijn Xbox Game Pass wel keihard op aan het inzetten", legt Verbruggen uit. 

De nieuwe Xbox Series X

Volgens hem heeft het te maken met het feit dat Xbox bij ons minder is ingeburgerd dan de PlayStation, en Microsoft op die manier zijn concurrent wil inhalen. Het bedrijf achter Xbox kocht een paar maanden geleden gameontwikkelaar Bethesda over voor een slordige 7,5 miljard dollar. Zo hoopt het bedrijf op termijn veel games te kunnen aanbieden die alleen op een Xbox gespeeld kunnen worden.

Microsoft en Sony willen met zo'n abonnementformule vooral de occasionele gamers - mensen die zich niet specialiseren in één spel - aantrekken. Want op papier biedt zo'n abonnement alleen maar voordelen. Vooral als je weet dat de gemiddelde game al snel 60 euro kost.

"Een game streamen is niet zoals muziek"

Maar volgens Verbruggen zal dat niet zo'n vaart lopen. "Bij Sony kijken ze voorlopig de kat uit de boom. Hun abonnementformule kan maar 2,5 miljoen gebruikers bekoren, terwijl ze van de PlayStation 4 110 miljoen consoles verkocht hebben."

"Bovendien moet je altijd een degelijke internetverbinding hebben", zegt Verbruggen. "Nu, in Belgë hebben we het geluk dat we over het algemeen een goede verbinding hebben, maar wat als je met iemand uit het buitenland speelt? Stel dat je mensen in jouw team hebt met een slechte verbinding, dan kan dat nadelig zijn voor jouw spelervaring." Dat is een belangrijke overweging, want steeds meer gamers spelen online met vrienden.

Verbruggen denkt ook dat de streamingervaring bij games anders is dan bij muziek of series. "Een game is een avontuur dat je wil uitspelen. Je begint eraan en wil dat ook afwerken. Je kan een game ook opnieuw spelen, zoveel je maar wil. Dat is niet zoals ik op Spotify van het ene liedje in een ander beland."

"Misschien zijn dit de laatste consoles"

Daar is Stijn Plessers het niet volledig mee eens. Plessers, technologie-analist bij KBC Asset Management, denkt dat games streamen de toekomst is voor de hele sector. Meer nog, volgens hem loopt de spelconsole op zijn laatste benen. "Volgens mij wordt de PlayStation 6 nog uitgebracht, en zullen ze daarna volledig overschakelen op streaming", zegt Plessers aan VRT NWS. 

Bij Amazon (en Google) heb je geen console nodig en speel je rechtstreeks op jouw tv-toestel.

"We zien dat de hele sector evolueert naar streaming. De Amerikaanse distributiereus Amazon lanceerde niet lang geleden met Luna zijn eigen streamingdienst voor games. Google heeft dat gedaan met Stadia en Nvidia (een producent van grafische kaarten, red.) heeft een eigen platform waarop je alleen online kan spelen."

Volgens mij wordt de PlayStation 6 nog uitgebracht, en zullen Sony en Microsoft daarna volledig overschakelen op streaming

Stijn Plessers

"Na de komst van het supersnelle 5G-netwerk zullen we alleen nog online spelen. We zullen dat doen met onze smartphone, en een console zal niet meer nodig zijn."

Game-industrie veel groter dan film en muziek

Het is niet onlogisch dat de technologiereuzen nu keihard inzetten op hun eigen gameplatformen. De game-industrie is gigantisch en elk jaar komen er nieuwe gamers bij. Vooral tijdens de lockdown zochten mensen hun toevlucht tot de verschillende gameplatformen. Volgens marktonderzoeksbureau Newzoo bedraagt de omzet van de game-industrie dit jaar 174 miljard dollar. Die cijfers zijn des te interessanter omdat ze ook de eerste lockdown omvatten.

"De game-industrie is veel groter dan de film- en muziekindustrie samen", benadrukt Plessers. "En er beweegt vanalles. Vroeger verdienden de consolebouwers veel geld aan hun toestellen, maar die tijd is al lang voorbij."

Sony en Microsoft verdienen tegenwoordig nauwelijks nog iets aan de verkoop van hun consoles. Volgens Plessers is dat een van de redenen, waarom men overstapt op abonnementformules. "Daarnaast heb je games zoals Fortnite, die op zich gratis zijn, maar je betaalt als gebruiker terwijl je speelt. Fortnite heeft onlangs een optreden van een rapper in het spel georganiseerd."

De krachtige grafische kaart van de Xbox Series X

Wat betekenen de PlayStation 5 en de Xbox Series X voor de game-industrie in het algemeen? "Heel veel", zegt Verbruggen van de Belgische gamesector. "De release van een nieuwe console brengt een nieuwe boost in de sector. Veel gameontwikkelaars kunnen ideeën die ze met oudere consoles moeilijk konden realiseren, nu wel uitwerken."   

Volgens Verbruggen zullen ook Belgische gameontwikkelaars kunnen genieten van de rekenkracht van de nieuwe Xbox Series X en Playstation. "Het Belgische snowboardgame Shredders verschijnt op Xbox, en Black Legend, een spel dat zich afspeelt in de Lage Landen van de zeventiende eeuw, verschijnt zowel op PlayStation als Xbox."

De Xbox verschijnt in twee versies: de Series X en de goedkopere Series S. De PlayStation 5 ligt vanaf 19 november in de Belgische winkels. 

Meest gelezen