Ken Spears overleden, geestelijk baasje van tekenfilmhond Scooby-Doo 

Ken Spears was co-auteur van de Amerikaanse tekenfilmreeks "Scooby-Doo". Hij werd 82 jaar. De Deense dog en zijn vrienden zijn intussen 51 jaar jong en leven voort op het scherm. De naam Scooby-Doo zou geïnspireerd zijn door "doo bie doo bie doo" van Frank Sinatra.

Samen met Joe Ruby, die amper drie maanden geleden overleed, bedacht Ken Spears de figuren van de animatiereeks "Scooby-Doo". Allereerst de grote niet-zo-dappere Deense dog zelf en ook zijn tienervrienden Shaggy, Fred, Velma en Daphne, die samen allerlei mysteries oplossen. De eerste show heette "Scooby-Doo, where are you!" en dateert uit 1969.

Spears en Ruby werkten allebei als geluidstechnici én schrijvers voor de beroemde tekenfilmstudio Hanna-Barbera, ook bekend van Tom & Jerry en The Flintstones. De tekenaar van Scooby-Doo en de vrienden was de Amerikaanse Japanner Iwao Takamoto

Mediabedrijf Warner Brothers, dat de studio overnam, noemt Ken Spears een "echte vernieuwer die met zijn talent voor humor en verhalenvertellen het publiek blijft bekoren".

Bekijk hier een aflevering van "Scooby-Doo, where are you!" uit 1970, "Don't fool with a phantom":

Na de eerste reeks tekenfilms met Scooby-Doo, 50 jaar geleden, volgden er nog veel meer. Ook langspeelfilms, zoals "Scoob" van dit jaar, wegens corona niet in de cinema, maar enkel online te bekijken: 

Voor de fans: gaandeweg kwamen steeds meer familieleden van Scooby Doo op de proppen in de tekenfilms: Scrappy Doo,  Yabba-Doo,  Scooby-Dum, Scooby-Dee,  Dooby-Doo, Momsy en Dada Doo, Whoopsy-Doo,  Ruby- Doo, Skippy-Doo, Howdy-Doo enzovoort...     

Doobiedoobiedoo

Waar komt de naam Scooby-Doo eigenlijk vandaan? Volgens de legende van de halve woorden van Frank Sinatra op het eind van het liedje "Strangers in the night" uit 1966: "doobiedoobiedoo". Het woord "scoubidou" kennen we ook als de gekleurde plastic draadjes om mee te vlechten. Die naam komt van een ouder liedje uit de jaren 50, gezongen door de Franse zanger Sacha Distel.

Meest gelezen