Milities, die aan de zijde van de regering vechten, in een andere regio in Ethiopië
AFP or licensors

Honderden doden in Ethiopië bij strijd om regio Tigray, vrees burgeroorlog neemt toe

In Ethiopië, in de noordelijke regio Tigray, is het conflict tussen het regeringsleger en de lokale troepen geëscaleerd. De gevechten zijn een week aan de gang en daarbij zouden al honderden doden gevallen zijn. De Ethiopische premier Abiy Ahmed, die de Nobelprijs voor Vrede kreeg, wil van geen staakt-het-vuren weten. De vrees voor een burgeroorlog neemt toe. 

Een week geleden is het conflict tussen de regering en de lokale overheden, in het noorden van Ethiopië in de regio Tigray geëscaleerd. De Ethiopische premier Abiy Ahmed heeft regeringstroepen gestuurd naar de opstandige regio en luchtaanvallen uitgevoerd.

Sinds vorige week zijn er aan beide zijden honderden doden gevallen. Maar wat er zich exact op het terrein afspeelt is moeilijk in te schatten. In de regio zijn namelijk ook internet en telefoon uitgeschakeld. En er is ook geen elektriciteit meer. Volgens Buitenlandse Zaken zijn er ook enkele Belgen aanwezig in de regio.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Premier: "Offensief na maandenlange provocaties"

De regering van Ethiopië probeert de lokale regering namelijk Tigray People's Liberation Front (TPLF) en haar lokale milities te verslaan. De spanningen tussen de lokale regering en premier Abiy zijn al een tijd aan de gang. Zo heeft de plaatselijke regering in september verkiezingen georganiseerd, tegen de wil van de regering in. De regering had de verkiezingen uitgesteld omwille van de coronacrisis.

Vorige week is de situatie geëscaleerd toen de premier zei dat de lokale regering een militaire basis had aangevallen. Er zijn toen verschillende soldaten van het regeringsleger omgekomen. De premier noemde het toen een "laatste rode lijn" die overschreden werd na "maandenlange provocaties".  Hij startte een offensief tegen de plaatselijke regering in Tigray. Hij noemt het een operatie "om de wet te handhaven".

Ethiopië telt zo’n 80 verschillende etnische bevolkingsroepen. De premier behoort tot de Oromo en niet tot de Tigray. Toen de premier aan de macht kwam, zagen de TPLF-aanhangers hun invloed slinken.

(Lees verder onder de foto)

Plaatselijke militie in andere regio in Ethiopië
AFP or licensors

Bovendien voert de regering sinds eind vorige week ook luchtaanvallen uit op Tigray. Staatsmedia melden dat de regering de luchtmachtbasis in de stad Humera heeft heroverd op de rebellen. Deze stad grenst aan buurlanden Eritrea en Soedan.

Volgens de leider van de lokale regering wordt het regeringsleger bijgestaan door troepen van buurland Eritrea.  De voorzitter van TPLF, Debretsion Gebremichael, zou dit aan persbureau Reuters verteld hebben. Het TPLF-kopstuk zei dit evenwel zonder bewijzen aan te leveren. Maar Eritrea zelf ontkent dat "het is een intern conflict waar wij geen deel van uitmaken", zou de Eritrese minister van Buitenlandse Zaken aan Reuters gemeld hebben.  

Plaatselijke bronnen melden dan weer dat de regering haar hoofdkwartier  in de stad Mekelle kwijt is  aan de plaatselijke troepen.

(Lees verder onder de foto)

Milities op weg naar Tigre
AFP or licensors

2.500 vluchtelingen naar Soedan

Volgens buurland Soedan hebben de voorbije twee dagen al zo’n 2.500 mensen de grens overgestoken om het geweld te ontvluchten. Er zouden ook vluchtelingenkampen opgezet worden, melden lokale Soedanese autoriteiten. Bovendien heeft de Soedanese regering zo’n 6.000 militairen naar het grensgebied gestuurd.

Analysten vrezen dat dit lokale conflict zich kan uitbreiden tot de ganse regio. Ethiopië ligt namelijk in het midden van een woelige regio.

(Lees verder onder de foto)

Protest tegen offensief premier Abiy
AFP or licensors

Vraag naar staakt-het-vuren

Er zijn nog geen gesprekken tussen beide partijen aan de gang. Hoewel onder meer de Afrikaanse Unie en de Verenigde Staten hebben aangedrongen op een staakt-het-vuren en dialoog.

Toen premier Abiy in 2018 aan de macht kwam, kondigde hij grondige hervormingen af en hij sloot vrede met buurland Eritrea, na een jarenlange oorlog. Dat leverde hem in 2019 de Nobelprijs voor de Vrede op.

Ethiopië telt zo’n 80 verschillende etnische bevolkingsgroepen en er is duidelijk nog steeds ruimte voor etnische conflicten. Sinds afgelopen zomer zijn er opnieuw geregeld onlusten. Zo kwamen er deze zomer bij protesten tientallen tot honderden mensen om het leven. 

Het lijkt erop dat na al de inspanningen en hervormingen, dit conflict voor Ethiopië opnieuw de dreiging van een mogelijke oorlog inhoudt. Abiy wil voorlopig van geen ophouden weten. Ook voor mogelijke onderhandelingen stelt hij veel voorwaarden op. De premier gaat door met zijn offensief, maar beweert dat dit conflict niet lang zal aanhouden.

Protest tegen offensief premier Abiy
AFP or licensors

Meest gelezen