Huurdersplatform: "Verleng huurcontracten zolang plaatsbezoeken niet kunnen wegens corona"

Een nieuwe woonst bezichtigen kan tijdelijk niet door de lockdown. Huurcontracten worden daarom best met enkele maanden verlengd, vindt het Vlaams Huurdersplatform, om te vermijden dat huurders uit hun huis worden gezet zonder uitzicht op een nieuwe stek. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) vindt dat geen oplossing. Plaatsbezoek weer mogelijk maken onder strikte voorwaarden, zoals de makelaars willen, is de enige uitweg, zegt Diependaele. 

Door de coronapandemie ligt de huurmarkt stil. Huurders van wie het contract afloopt raken in moeilijkheden omdat ze geen nieuwe woningen kunnen bezichtigen. Daarom vraagt het Huurdersplatform dat huurovereenkomsten tijdelijk voor een bepaalde duur worden verlengd. 

Verleng het contract voor twee, drie maanden

"Als een huurder niet weg kan en het huurcontract loopt door een opzeg ten einde, dan zou het contract voor de duur van de coronacrisis, twee of drie maanden moeten worden verlengd," vraagt Geert Inslegers van het Huurdersplatform.

In het verleden is zo’n wettelijke verlenging al verschillende keren toegepast en heeft dat nooit voor problemen gezorgd, voegt Inslegers er aan toe. Van een rush op huurwoningen en eventuele prijsstijgingen was er volgens hem geen sprake na de eerste lockdown.   

"Mensen kunnen in principe uit hun huis gezet worden, omdat daar geen wettelijke regeling voor is in Vlaanderen, in tegenstelling tot Brussel of Wallonië, waar de overheid uithuiszettingen tijdens de coronacrisis wél heeft opgeschort," zegt Geert Inslegers van het Vlaams Huurdersplatform. 

Huurder Nico is op zoek naar een nieuw appartement. Hij heeft nog 20 dagen de tijd om iets te vinden. Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Video player inladen...

Enige oplossing is dat huisbezoek weer mogelijk is onder strikte voorwaarden

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA)

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) reageert: "Ik begrijp de vraag. Het is niet de bedoeling dat mensen op straat komen te staan. De enige oplossing zou zijn dat de huisbezoeken weer mogelijk worden onder strikte voorwaarden. Iemand die dringend moet verhuizen wegens intrafamiliaal geweld, echtscheiding, een dreigende CO-vergiftiging is niet geholpen met een uithuiszetting noch met een verlenging van het contract, maar wel met de mogelijkheid om een nieuwe woning te zoeken." De kwestie zou vrijdag ter sprake komen op het Overlegcomité over de coronamaatregelen.

Huurders moeten eind november hun huis verlaten en hebben nog geen alternatief

Ook immomakelaars merken problemen op de huurmarkt, nu kandidaat-huurders niet langer panden kunnen bezichtigen. Makelaar Geoffrey Giët van de Oudenaardse Agence Rosseel: "We hebben enkele concrete gevallen van huurders die nu eind november uit hun woning moeten, maar die nog geen alternatief hebben gevonden. We kunnen hen nu ook niet verder helpen." 

Doordat er geen plaatsbezoeken kunnen gebeuren, wordt een hele keten stilgelegd, zeggen de makelaars. Geoffrey Giët: "Een huis verlaten gebeurt doorgaans niet toevallig, maar wel omdat iemand anders al klaar staat om erin te trekken. Als dat niet kan, ontstaat er vertraging elders. Als iedereen op dezelfde plaats blijft zitten, dan brengt dat sociale en operationele problemen met zich mee."

Mensen willen een huis bekijken, ruiken en voelen

De Vlaamse vastgoedfederatie CIB stapte naar de Raad van State en eist dat immo-agenten wel huizen kunnen laten bezichtigen, net als notarissen, landmeter-experten en architecten. Want een woning huren, laat staan kopen na enkel een virtueel bezoek is niet evident: "Mensen willen toch graag kijken, de sfeer voelen, het geluid van een huis horen," aldus Geoffrey Giët.  

Eenmaal de lockdown versoepeld wordt en plaatsbezoeken weer mogelijk zijn is er volgens de makelaars wél risico op een flessenhals. Na de eerste lockdown was het volgens Geoffrey Giët "chaos. Voor courante woningen waren er plotseling 300 kandidaten,  met intense discussies en een kunstmatige opbod. Dat is absoluut niet wenselijk."

Meest gelezen