Hans Permana - Flickr / Creative Commons by-nc

Iedereen kon kleur van Erasmusbrug in Rotterdam aanpassen

Het is voor iedereen mogelijk geweest om de kleuren van de beroemde Erasmusbrug in Rotterdam aan te passen via een onbeveiligde internetverbinding. Dat is een journalist van de commerciële omroep RTL te weten gekomen. Hij nam zelf de proef op de som, liet de verlichting alle kleuren van de regenboog zien en liet het schouwspel filmen.

Wie maandagavond in Rotterdam was, in de buurt van de Erasmusbrug, heeft het misschien gemerkt: de iconische kabelbrug die doorgaans gewoon wit verlicht is, kleurde plots roze en kreeg daarna alle kleuren van de regenboog.

Het was RTL-journalist Daniël Verlaan die aan de knoppen van de verlichting zat en het schouwspel liet filmen door de regionale omroep Rijnmond, zoals je in dit videootje kan zien:

Hoe kon dit nu? Wel, de journalist had een tip gekregen van een Rotterdammer die vorig jaar op Rijnmond had gezien hoe iemand van de stad met een nieuw systeem via een iPad de verlichting van de brug veranderde. 

De tipgever vond via Shodan, een zoekmachine die speurt naar slecht beveiligde toestellen, dat de netwerkverbinding van de verlichting van de Erasmusbrug open stond. Als je naar het internetadres van het systeem surft, kreeg je een inlogpagina te zien, zo schrijft Daniël Verlaan.  “Maar met de juiste poort erachter had je direct toegang.” Eitje, zoals ze boven de Moerdijk zeggen.

Op die manier kwam hij op een mobiele website terecht, waar hij simpelweg de kleuren van de verlichting kon kiezen: wit, “Rotterdam” (groen-wit), de Nederlandse vlag enzovoort. Dat deed Verlaan dus ook.

Hij liet het filmen en bracht dit beveilingingslek naar buiten nadat hij de gemeente Rotterdam op de hoogte had gebracht en die het lek in het systeem had gedicht. Of beter: het systeem is nu gewoon offline gehaald; de verlichting kan alleen ter plekke worden aangestuurd.

Meest gelezen