Radio 2

Ieperse hoteluitbaters zetten kruisjes op graven van soldaten: “Onze jaarlijkse Britse gasten kunnen nu niet komen”

Om haar vaste Britse klanten toch de kans te geven hun geliefde soldaat te herdenken met Wapenstilstand zet Natasja Feliers van het Ariane Hotel houten kruisjes bij het graf. In de periode voor Wapenstilstand zijn er anders elk jaar heel veel Britse toeristen in Ieper en omgeving. Maar door de coronacrisis liggen de militaire begraafplaatsen er nu verlaten bij. 

De vele militaire begraafplaatsen in de Westhoek liggen er perfect onderhouden bij, daar zorgt The Commonwealth War Graves Commission voor. Maar er is niemand om de vele gesneuvelden te herdenken. Het Ariane hotel in Ieper is gesloten nu, maar het personeel heeft zijn jaarlijkse Britse gasten aangeboden om in hun plaats een houten kruisje met een poppy op, bij het graf van hun gesneuvelde soldaat te gaan zetten.

Vroege Kerst

“Voor ons voelt Wapenstilstand altijd aan als een vroege Kerst”, zegt Natasja Feliers van het Ariane Hotel. “Alle gasten die dan overnachten bij ons, doen dat al 23 jaar. Dat is dus telkens een blij weerzien met een heel speciale sfeer.”

Het Ariane hotel was toevallig vorig jaar al gestart met het initiatief om kruisjes te gaan zetten voor wie zelf niet kon komen. “Maar nu is dat door corona natuurlijk een veel groter succes! De mensen kunnen zich online inschrijven. Er zijn al 210 formulieren ingevuld om specifieke soldaten te herdenken. We sturen ook naar iedereen een foto van het kruisje bij het graf.”

Feliers en haar collega’s zijn bereid om dit te doen op alle begraafplaatsen in de Ieperboog. Maar ze kregen ook enkele vragen voor graven net over de Franse grens. “Maar dat zal voor na Wapenstilstand zijn, wanneer we weer naar Frankrijk mogen.”

Loyale en dankbare Britten

De hotelier voelt heel veel dankbaarheid van de Britten. “Ze zijn ons enorm dankbaar. Die Britten zijn traditioneel en daardoor zeer loyaal. Maar deze keer krijgen we werkelijk van iedereen enthousiaste reacties. Voorbijgangers en gidsen laten zelfs weten dat ze ons willen helpen. De brexit is gevoelsmatig even heel ver weg nu. Iedereen gaat de Brexit na de coronacrisis veel beter kunnen relativeren”, besluit Feliers.

Radio 2

Meest gelezen