Foto: Radio 2

Antwerpse politie krijgt tientallen oproepen over vuurwerkbommetjes: "Levensgevaarlijk en heel irritant"

De politie van Antwerpen krijgt de laatste dagen telefoontjes van buurtbewoners die opgeschrikt worden door lichtflitsen en luide knallen, afkomstig van vuurwerkbommetjes. Ook gisterenavond was dat het geval in Wilrijk, Borgerhout en Berchem. Hier en daar liep een speeltoestel of plantenbak schade op. "We proberen zoveel mogelijk zichtbaar en onzichtbaar aanwezig te zijn", zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. 

Volgens de Antwerpse lokale politie zijn er de laatste dagen regelmatig knallen te horen van vuurwerkbommetjes. "Jongeren hebben ook gisterenavond in verschillende buurten onrust veroorzaakt door vuurwerk en zware klappers af te steken", zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. "Aan het Michel Willemsplein in Wilrijk waren zware knallen te horen en lichtflitsen te zien, en daar heeft een speeltuig vuur gevat (zie foto bovenaan dit artikel). Aan de Ferdinand Berckmansstraat in Borgerhout liep een plantenbak schade op nadat daar een bommetje was tegen gegooid. Ook aan de Antwerpsesteenweg hebben jongeren met vuur gespeeld, daar is de brandweer moeten tussenkomen. En aan het Villegaspark in Berchem is een houten speeltuig in brand gestoken."

Vorige week waren er al gelijkaardige problemen op het Terloplein in Borgerhout. 

De voorbije week zijn al verschillende jongeren bestuurlijk gearresteerd maar blijkbaar dringt het gevaar nog niet tot hen door

Irritant

De politie kreeg al tientallen oproepen, van overal in de stad. "De politie probeert zoveel mogelijk zichtbaar en minder zichtbaar aanwezig te zijn in de meest gevoelige buurten, als signaal naar de onruststokers en naar de  buurtbewoners", zegt Bruyns. "De voorbije week zijn al verschillende jongeren bestuurlijk gearresteerd maar blijkbaar dringt het gevaar nog niet tot hen door.  Vuurwerk of klappers afsteken, zeker ongecontroleerd, is levensgevaarlijk. Ook voor toevallige voorbijgangers.  Het is ook verboden en los daarvan is het heel irritant voor omwonenden om de hele avond die knallen te moeten aanhoren."

Meest gelezen