Intensieve covidbedden in Jessa Ziekenhuis liggen dan toch niet vol: "Daling van transfers uit Luik geeft ons ademruimte" 

Vorige week voorspelde het Jessa Ziekenhuis in Hasselt nog dat de intensieve bedden voor covidpatiënten tegen 10 november vol zouden liggen, gezien de toenmalige stijging van de coronacijfers. Is dat vandaag ook effectief het geval? Anaesthesist-intensivist Michiel Van Tornout gaf meer uitleg in "Start Je Dag" op Radio 2 Limburg. 

"Voorlopig liggen die bedden nog niet vol", stelt Van Tornout ons gerust. "Momenteel zitten we in fase 2B. Voor ons ziekenhuis betekent dat in theorie 42 intensieve bedden waar we patiënten kunstmatig of mechanisch kunnen beademen, en zeven "high flow"-bedden. Dat zijn minder intensief uitgeruste bedden, waar we patiënten met een nog hogere concentratie aan zuurstof op een andere manier kunnen verder helpen."

"Verder staat er nog een volledige beademingsafdeling klaar, maar die hoeven we nog niet te openen. De afdeling kan wel onmiddellijk geopend worden. Vandaag hebben we 67 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 26 op de intensieve afdeling. 18 daarvan worden beademd en twee patiënten worden in leven gehouden door een hartlongmachine. We hebben dus nog marge."

Er ligt een zware druk op de reguliere intensieve zorg. Die patiënten zijn de échte slachtoffers van deze tweede golf

Hoe kwam het Jessa Ziekenhuis dan bij die voorspelling? "Vorige week gingen we uit van de ontwikkeling van de cijfers voor ons eigen ziekenhuis tijdens de eerste golf, toen we zeer zwaar getroffen zijn", legt Van Tornout uit. "Dat hebben we samengenomen met de zeer ernstige situatie in de provincie Luik. Daardoor zijn er aan sneltempo door ons ziekenhuis en andere Limburgse ziekenhuizen patiënten opgenomen die zware intensieve zorgen nodig hadden. We zagen onze beschikbare bedden dus bezet raken, vooraleer de Limburger zelf nog ziek moest worden. Van die 26 patiënten op intensieve zorgen komt het merendeel uit Luik. Ondertussen is het aantal hospitalisaties in die provincie gedaald met 11 procent en dat merken wij hier ook. Het aantal transfers is dermate gedaald zodanig dat er voor ons wat ademruimte vrijkomt. Dat geldt concreet voor ons, in de rest van Vlaanderen stijgt het aantal intensieve patiënten nog steeds exponentieel."

Waar zich bij het Jessa Ziekenhuis op dit moment wél een probleem vormt, is op de 'gewone' intensieve afdeling. Daar zijn namelijk te weinig bedden beschikbaar. "Normaal hebben we voor patiënten die geen COVID-19 hebben, maar wel intensieve zorg nodig hebben, 48 bedden", vertelt de arts. "Vandaag zijn dat er maar 21, waarvan al 18 bedden gevuld zijn. Dat legt een zware druk op de reguliere intensieve zorg. We zijn ons daar als artsen zeer bewust van. Die patiënten zijn de échte slachtoffers van deze tweede golf. We proberen met het hele team dagelijks de puzzel te leggen om operaties alsnog te laten doorgaan."

Meest gelezen