Professor Molenberghs: "Maatregelen lang genoeg volhouden", regering bekijkt volgende week aankoop Pfizer-vaccin

De voorbije week zijn er gemiddeld 574 coronapatiënten per dag opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, 14% minder dan de week ervoor. In totaal liggen er nu 7.217 patiënten in het ziekenhuis. Gemiddeld sterven er per dag 179 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal stijgt nog altijd sterk. Het gaat om een stijging van 39% tegenover de vorige periode. Lees alle coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Biostatisticus Geert Molenberghs: “Maatregelen werken duidelijk, maar we moeten ze lang genoeg volhouden”

De huidige coronamaatregelen werken duidelijk, maar we zullen goed en lang genoeg moeten volhouden. Daarvoor waarschuwt Geert Molenberghs, biostatisticus bij de Universiteit van Hasselt en de KU Leuven, in “Het Journaal”.

Molenberghs voorspelt dat de curve van het aantal besmettingen de komende tijd snel kan dalen, nu we hopelijk over de piek van de tweede golf heen zijn. Op het hoogtepunt waren 25.000 bevestigde besmettingen op een dag”, herinnert de statisticus, nu zakken we richting de 8.000.  

Bekijk hier het interview met professor Molenberghs in "Het Journaal" en en lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

“We zien nu dat de daling vrij snel gaat. Het is een exponentiële curve, met dus een heel snelle opbouw. Als de maatregelen beginnen te werken -en dat doen ze duidelijk- dan kan het dus ook snel in de andere richting gaan.” De cijfers moeten nog verder dalen, “tot een getal met twee cijfers of minder”, voor we weer opgelucht kunnen samenleven, aldus Molenberghs.

Om die daling te laten doorzetten, moeten we twee dingen doen, merkt Molenberghs op: de maatregelen volhouden en ze lang genoeg volhouden, “zodanig dat we aan een laag besmettingscijfer kunnen komen, ergens -hopelijk- in het begin van het nieuwe jaar.”

Het wordt dus Kersmis vieren met de handrem op, zegt Molenberghs. Hij hoopt dat we de periode tussen nu en de vaccinaties kunnen overbruggen zonder een derde piek in de curves. 

Vandenbroucke: "Volgende week wellicht beslissing over aankoop vaccin Pfizer"

Wellicht valt volgende week de beslissing of ons land het coronavaccin van Pfizer en BioNTech zal bestellen, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A).

Dat gebeurt via de Europese Commissie, die normaal gezien morgen een aankoopcontract goedkeurt voor 200 miljoen dosissen, plus een optie op nog eens 100 miljoen dosissen. Daar was al een principieel akkoord over dat nog formeel moet worden goedgekeurd. Ons land moet dan in de loop van volgende week beslissen of het mee wil intekenen op die vaccins.

Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer heeft sneller dan verwacht resultaten vrijgegeven van zijn tests met een kandidaat-vaccin tegen besmetting met het coronavirus. Die resultaten zijn hoopgevend. Het vaccin zou volgens de eerste tussentijdse resultaten voor 90 procent bescherming bieden tegen het virus.

"België heeft via de Europese Commissie al ingeschreven voor de vaccins van AstraZeneca en van Johnson&Johnson", zei Vandenbroucke in de Kamercommissie Volksgezondheid. "Bijkomend is er al een contract tussen de commissie en Sanofi-GSK waarop we een bestelling kunnen plaatsen."

Het expertencomité van het FAGG zal tegen maandag een advies voorbereiden aan de ministers.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

Met Pfizer heeft de Commissie nog geen akkoord, maar dat zou mogelijk dus snel kunnen evolueren. "Het expertencomité van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zal tegen maandag een advies voorbereiden aan de ministers."

Minister Vandenbroucke waarschuwde wel dat er nog verschillende stappen moeten worden genomen. "Er is nog tijd nodig voor goedkeuring en voor productie, dat zijn heel complexe vraagstukken", aldus Vandenbroucke. "Voor alle producten geldt dat ze nog toelating moeten krijgen van het Europese Geneesmiddelenagentschap. Maar wetenschappelijk is dit allemaal zeer hoopgevend."

Wie zal eerst gevaccineerd worden en wie niet?

Wie moet eerst ingeënt worden als de eerste vaccins in ons land geleverd worden? En wie niet. Eerst zullen ouderen en chronisch zieken aan de beurt komen, maar wie daarna en in welke volgorde? Daarover moet de politiek nu al grondig en open debatteren, zegt professor emeritus huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent) in “Terzake”.

Lees meer in dit artikel:

Van Ranst: "Je mag niemand verplichten om zich te laten vaccineren"

Het nieuws over het vaccin van Pfizer zorgde gisteren voor heel wat optimisme, maar hoe kan je mensen overtuigen om zich te laten vaccineren eens zo'n vaccin er daadwerkelijk is? Volgens cijfers van Sciensano zou 50 procent van de mensen zich zeker laten vaccineren, 17 procent niet en 33 procent twijfelt. 

"Die 17 procent die zich niet zal laten vaccineren, dat is geen probleem", legt viroloog Marc Van Ranst uit in "De Afspraak". "Maar die andere 33 procent zal je wel moeten overtuigen. En uit het verleden leer je dat je die mensen uiteindelijk wel overhaalt. Dat lukt wel."

"En je hebt altijd een kleine groep die het niet zal doen. Het slechtste wat je kan doen is het vaccin verplichten. Dat is koren op de molen van de antivaccinatiebeweging. Dat is waar ze al jaren voor waarschuwen. Dat zou een heel slecht signaal zijn."

Bekijk hieronder het gesprek met Marc Van Ranst in "De Afspraak"

Videospeler inladen...

Hoever staan de verschillende vaccinontwikkelaars?

Farmabedrijven Pfizer en BioNTech kondigden gisteren aan dat hun coronavaccin voor 90 procent effectief is gebleken, op basis van de eerste resultaten van een zogenoemde fase 3-studie met 44.000 proefpersonen. Er werken echter nog veel andere bedrijven en onderzoeksinstellingen aan een vaccin. Hoever staan die daarmee? 

Lees meer in dit artikel:

Gevangenen die op het einde van hun straf zijn, zullen sneller worden vrijgelaten

Gevangenen die op het einde van hun straf zijn, zullen sneller worden vrijgelaten. Dat heeft de ministerraad beslist. De maatregel moet de overbevolking in de gevangenissen op korte termijn een beetje verlichten. Er zitten op dit moment 10.700 gedetineerden in de Belgische gevangenissen, dat zijn er 1.100 meer dan er plaatsen zijn.  

Daarbij komt dat in de gevangenissen strenge coronamaatregelen gelden: er is geen bezoek mogelijk en er zijn nauwelijks activiteiten voor de gedetineerden. Dat maakt het leven in de overvolle gevangenissen nog moeilijker. Daarom heeft de ministerraad beslist om gevangen vrij te laten die op zes maanden van het einde van hun straf zitten. De maatregel geldt niet voor terreurgevangenen en seksuele delinquenten.

Diensthoofd intensieve zorg UZ Brussel: "Druk zal nog weken, maanden groot blijven"

Elisabeth De Waele schetst als diensthoofd intensieve zorg de situatie in het universitair ziekenhuis van Brussel, op dit piekmoment. In “Het Journaal” vertelt ze in haar ziekenhuis alles gedaan wordt om de patiënten te helpen, zowel de vele covidpatiënten die blijven toestromen als de niet-covidpatiënten.

“De schade die opgelopen wordt, zowel bij de patiënten, hun familieleden als het zorgpersoneel, daar durven we nog niet te veel over nadenken, want dit zal nog levenslang meegaan”, aldus professor De Waele. 

In het UZ wordt voortdurend meer capaciteit voorzien om de patiënten te kunnen opvangen. Maar er zit een limiet op het aantal mensen dat bij die extra bedden kan staan om te patiënten te verzorgen, zegt Dewaele. “Ja, we kunnen iedereen helpen en mensen naar een ander ziekenhuis brengen, maar ergens is er een bovengrens aan dit vermogen”, waarschuwt ze.

Het virus moet niet verminderd maar volledig verpletterd worden.
Professor Elisabeth De Waele (UZ Brussel)

Ze waarschuwt er ook voor dat er ondanks de eerste positieve tekens uit de cijfers, nog altijd heel veel zieke mensen worden opgenomen worden en op intensieve zorg terechtkomen. “De druk op onze diensten zal nog weken, maanden groot blijven, omdat de patiënten hier soms heel lang verblijven.” 

“Dit gaat nog heel lang duren”, besluit De Waele. “Dus moet het virus niet verminderd, maar volledig verpletterd worden, zodat wij weer aan een normale manier van werken toekomen.”

Bekijk hier het volledige gesprek met professor De Waele in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Pfizer en BioNTech hebben contracten voor 570 miljoen dosissen vaccin

Het Duitse BioNTech en het Amerikaanse Pfizer hebben al contracten binnengehaald voor 570 miljoen dosissen van hun coronavaccin voor levering dit en volgend jaar. Dat zegt het Duitse farmabedrijf in een kwartaalupdate.

Daarnaast zijn er opties genomen op nog eens 600 miljoen bijkomende dosissen. De contracten zijn gesloten met verschillende regeringen, waaronder die van Canada, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie, zegt het bedrijf. Dit jaar denkt het tot 50 miljoen dosissen te leveren. Volgend jaar zouden tot 1,3 miljard dosissen worden gemaakt.

90 procent doeltreffend

Gisteren kondigden Pfizer en BioNTech aan dat uit tussentijdse analyses van klinische proeven is gebleken dat hun vaccin tegen COVID-19 voor 90 procent doeltreffend is. Het vaccin wordt onder meer geproduceerd in de fabriek van Pfizer in Puurs.

BioNTech boekte in het derde kwartaal 210 miljoen euro verlies, een stuk meer dan de 30,1 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar. De oplopende verliezen zijn een gevolg van de investeringen in onderzoek naar het coronavaccin. In normale tijden ontwikkelt het bedrijf behandelingen voor kankerpatiënten.

Lees ook: Van Turks-Duitse migrantenkinderen tot uitvinders coronavaccin: wie zijn Uğur Şahin en Özlem Türeci?

Evenementensector vraagt voor 56 miljoen euro voorschotten aan Vlaamse overheid

Radio 2

Zo'n 180 organisatoren van evenementen die gepland staan voor 2021, hebben bij de Vlaamse overheid voor in totaal 56 miljoen euro aan financiële steun gevraagd, onder de vorm van een terugbetaalbaar voorschot.

Dat bevestigt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). De aanvragen zullen nu beoordeeld worden op hun ontvankelijkheid en zullen vervolgens door een jury verder worden onderzocht.

Voor wie in het voorjaar van 2021 een evenement organiseert, kon tot gisteren een aanvraag voor een terugbetaalbaar voorschot ingediend worden.
Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V)

De evenementensector ligt sinds maart 2020 zo goed als stil. Om organisatoren de mogelijkheid te geven voorbereidingen te treffen en de organisatie van een evenement aan te vatten, kunnen ze een voorschot aanvragen bij VLAIO.

"Voor wie in het voorjaar van 2021 een evenement organiseert, kon tot gisteren een aanvraag voor een terugbetaalbaar voorschot ingediend worden. Maar liefst 180 organisatoren hebben dat gedaan. Op die manier willen we hen dat noodzakelijk duwtje in de rug geven", zegt minister Crevits.

De bedoeling is dat het voorschot binnen de drie maanden na het evenement terugbetaald wordt. Als het evenement niet mag plaatsvinden door maatregelen die nog niet gekend waren bij de aanvraag, maar wel gerelateerd aan COVID-19, dan moeten de niet-recupereerbare kosten niet worden terugbetaald.

Meest gelezen