Belga

Naar het toilet in het bos? Bushcrafter geeft tips: "Graaf een kuiltje en gebruik viltige blaadjes"

De afgelopen dagen trokken we massaal naar parken en bossen. Tegelijkertijd zijn alle horecazaken gesloten. Luisteraars van Radio 2 merken op dat een toiletbezoek dan allesbehalve eenvoudig is. Wij vroegen voor dit nijpende probleem tips aan de Arendonkse bushcrafter Mike De Roover.

Amper openbare toiletten en grote massa's wandelaars in bossen en parken. Het kan prangende problemen opleveren, merken ook een aantal luisteraars. "Waar zijn er toiletten hoorde ik de dames vragen langs de stopplaatsen van onze wandelroute", zegt Dirk uit Grobbendonk in de app van Radio 2. "Dat is een herkenbaar probleem", zegt bushcrafter Mike De Roover uit Arendonk in "Start Je Dag". Hij weet alles over overleven in de natuur zonder hulpmiddelen. "Ik raad mensen altijd aan om naar het toilet te gaan voor ze het bos in trekken. Maar voor alles is er in de natuur een oplossing", zegt Mike.

Ons kakje in het bos verstoort de leefwereld van marters, vossen en everzwijnen 

Bushcrafter Mike De Roover

Frans bostoilet

"Voor een grote boodschap verwijs ik graag naar het principe van het Franse toilet. Maak een kuiltje in de grond. Zorg dat je jezelf kan ondersteunen en vasthouden om goed naar achter te leunen. Goed mikken, aarde erover en klaar", drukt Mike zich beeldend uit. "Een stevige lage tak kan daarbij goed dienst doen. Ook voor dames die plots moeten plassen. Test op voorhand wel of de tak stevig genoeg is om valpartijen te vermijden."

Geen gladde blaadjes

En daar is het volgende probleem al: in het bos is er geen toiletpapier. "Gebruik blaadjes en planten die je in de buurt vindt", zegt Mike. Maar vermijd gladde bladeren van de bomen, daarmee ga je alles uitsmeren en niet opkuisen. Ik verkies de viltige blaadjes van een plant zoals de toorts. Die hebben wat meer structuur maar zijn dunner.  De vingers goed samenhouden en oefenen op je techniek is dus de boodschap. Want handen wassen kan je nadien niet doen", zegt bushcrafter Mike.

Hou je vingers goed samen en oefen op je veegtechniek

Bushcrafter Mike De Roover

Drol verstoort dieren

Bushcrafter Mike De Roover benadrukt graag dat een grote boodschap achterlaten in de natuur vaak illegaal is én de dieren verstoort. "Vossen, marters en everzwijnen zijn heel gevoelig aan geuren in hun omgeving. Als we allemaal ons eigen kakje in de bossen achterlaten, verstoren we hun leefwereld. Dat moeten we te allen prijze vermijden." 

Meest gelezen