"Over 5 jaar": Gert Verhulst, Ruben Van Gucht en Meyrem Almaci blikken terug op voorspellingen van 5 jaar geleden

"Daar wist ik niks meer van" en "Amai, ik had heel hoge dromen". Verbaasd en geamuseerd kijken Gert Verhulst, Meyrem Almaci en Ruben Van Gucht naar hun eigen voorspellingen van 5 jaar geleden. In 2015 had Wim De Vilder hen gevraagd: hoe denk jij dat het jaar 2020 er zal uitzien? De confrontatie met hun toekomstdromen van toen is vanavond te zien in het programma "Over 5 jaar" op Eén.  

Hoe ziet de wereld er in 2020 uit? En hoe zal jouw persoonlijke leven er binnen 5 jaar uitzien? In 2015 zocht Wim De Vilder met die vragen 9 bekende en interessante Vlamingen op, bij hen thuis of op hun werk. Niemand van hen heeft die voorspellingen sindsdien nog gezien. Tot vanavond in "Over 5 jaar" op Eén.   

Eén voor één nodigt Wim zijn gasten uit om samen terug te kijken naar hun interview van toen. Tv-maker en ondernemer Gert Verhulst (52) mag de spits afbijten. En dat is meteen bingo. 

Video player inladen...

Het idee om te stoppen als Gertje van Samson zat dus al minstens 4 jaar in Gert Verhulst zijn hoofd, voor hij het op 2 april 2019 ook echt aankondigde. Pas op het einde van dat jaar wordt bekendgemaakt dat zijn dochter Marie hem zou opvolgen. Nochtans had Gert in 2015 een andere toekomst voor zijn dochter voor ogen.

Video player inladen...

Waarom het Marie werd en niemand anders, daarover zegt Verhulst in "Over 5 jaar" nog: "We zochten iemand voor wie Samson geen opstapje was."

Eén ding niet juist voorspeld, maar voor het overige blijkt Verhulst in 2015 behoorlijk visionair.

Video player inladen...

Andermaal: de nagel op de kop. Sinds april 2017 presenteert Gert Verhulst op Vier de "lichtvoetige" talkshow "Gert Late Night", samen met zijn kompaan James Cooke.

Verhulst is een man met een plan, zoveel is duidelijk. Niet alleen als tv-maker, maar ook als baas van entertainmentbedrijf Studio 100. Of hij in 2020, samen met Hans Bourlon, nog de meerderheid van de aandelen zou hebben, wilde Wim in 2015 graag van hem weten. Het leverde deze straffe voorspelling én reactie op:

Video player inladen...

Een ondernemer als Gert Verhulst denkt ver vooruit, zoveel is na de eerste aflevering van "Over 5 jaar" wel duidelijk. Een kwaliteit vindt hij zelf:  "Als ik dan toch iets kan meegeven aan jonge mensen, dan is het: "Zorg ervoor dat je een plan hebt". Want mensen met een plan hebben 10 stappen voor op mensen die dat niet hebben."

Maar plannen maken is één ding. Ze helemaal uitvoeren, is veel moeilijker. Neem nu Meyrem Almaci (44), voorzitter van Groen. Zij mikte hoog, te hoog, toen Wim haar in 2015 vroeg een voorspelling te doen voor de verkiezingen van 2019. 

Video player inladen...

De uitslag mocht dan wat tegenvallen, maar Groen zit nu wel, na 17 jaar, opnieuw in de federale regering. Ook daarover deed Almaci 5 jaar geleden een opvallende uitspraak.

Video player inladen...

Het werd geen Meyrem Almaci in de nieuwe federale regering, maar wel Petra De Sutter, vicepremier en minister voor Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, en Tinne Van der Straeten, minister van Energie. Ook fractieleider Kristof Calvo kreeg geen mandaat, iets waar hij zich niet zomaar bij neerlegde. Respectloos vond hij het. In "Over 5 jaar" gaat Meyrem Almaci gaat die pijnlijke zaak niet uit de weg. 

Video player inladen...

Bij Meyrem Almaci komt natuurlijk ook het klimaatthema aan bod. Toen De Vilder haar 5 jaar geleden vroeg, wat hét probleem zou zijn dat ze heel graag opgelost zou zien in 2020, was haar antwoord de klimaatopwarming. Nog steeds brandend actueel. Net als de kernuitstap. Hoe die zou evolueren, daarover was Almaci wel wat overmoedig. Er volgde in "Over 5 jaar" een nieuwe, duidelijke belofte.

Video player inladen...

De derde gast in de eerste aflevering van "Over 5 jaar", Ruben Van Gucht (33), komt per fiets naar ’t Groen Kwartier in Antwerpen. Dit is zijn reactie wanneer hij zijn portret uit 2015 voor het eerst terugziet:

Video player inladen...

In 2015 was Ruben Van Gucht nog de "jeune premier" van de VRT sportredactie, vandaag is hij er een gevestigde waarde. Maar de toekomst voorspellen, zeker als het over sport gaat, dat blijft moeilijk. 

Video player inladen...

De afgelopen 5 jaar was Ruben erbij op de belangrijkste sportmomenten. Ook bij het WK voetbal 2018 in Rusland en nadien bij de massale Rode Duivels-gekte op en rond de Grote Markt in Brussel.  Hij voorspelde juist dat de Rode Duivels de halve finale zouden halen. Maar het verlies blijft pijnlijk, zo blijkt.

Video player inladen...

Ook het toekomstige professionele parcours van Van Gucht kwam 5 jaar geleden ter sprake. Ruben voorspelde toen al dat hij meer wou doen dan sport alleen. En zo komt het gesprek onvermijdelijk bij Jacques Vermeire. 

Video player inladen...

Tot slot, als toemaatje, nog één wonderlijk fragment uit "Over 5 jaar". In 2015 vroeg Wim aan al zijn gasten: wie wordt er premier in 2020? Kijk naar hun antwoorden en u weet weer dat de toekomst voorspellen een zeer riskante bezigheid is:

Video player inladen...

Herbekijk hier de eerste aflevering van "Over 5 jaar":

Video player inladen...

De 2e aflevering van "Over 5 jaar": woensdag 18 november, om 20.40 uur op Eén. Dan met wetenschapsman Lieven Scheire, comedian Michael Van Peel en ex-topvrouw van Proximus Dominique Leroy in de hoofdrol. 

Meest gelezen