Parket start onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de VRT

Het Brusselse parket start een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de VRT. Het onderzoek komt er na een rapport van Audit Vlaanderen, dat kritisch was voor de werking van enkele afdelingen van de openbare omroep. 

Het rapport van Audit Vlaanderen (de interne controledienst van de Vlaamse overheid) van begin oktober bracht een opeenstapeling van grote en kleinere misstappen die verschillende afdelingen op de VRT begaan hebben. Het gaat dan onder meer over het niet respecteren of het omzeilen van de regels rond openbare aanbesteding. Bij de bouw van een decor bijvoorbeeld zou de openbare omroep niet ingaan op de beste offerte omdat men liever met een andere leverancier samenwerkt.

Voorlopig start het Brusselse parket een opsporings­onderzoek. Het gaat dus nog niet om een gerechtelijk onderzoek onder leiding van een onderzoeksrechter. “Als er een (gerechtelijk) onderzoek komt, dan zullen wij natuurlijk onze volledige medewerking geven. Dat is duidelijk", laat VRT-woordvoerder Bob Vermeir weten.

Na de publicatie van het rapport van Audit Vlaanderen heeft CEO Frederik Delaplace een nultolerantie ingesteld voor het niet respecteren van de regels en voor elk gebrek aan integriteit. Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) wil de VRT voortaan jaarlijks laten controleren door Audit Vlaanderen.

Meest gelezen