Video player inladen...

Protest in Peru na afzetting van president Vizcarra en eedaflegging van nieuwe (interim-)president Merino 

In het Zuid-Amerikaanse land Peru heeft het parlement de voorbije nacht president Martín Vizcarra afgezet. Hij wordt ervan beschuldigd steekpenningen te hebben aangenomen toen hij nog gouverneur van de regio Moquegua was, van 2011 tot 2014. De voorzitter van het parlement, Manuel Merino, heeft vandaag de eed afgelegd als interim-president. Hij blijft aan tot juli 2021. Zijn eedaflegging wordt onthaald op protest in de hoofdstad. Veel Peruanen zijn het niet eens met de afzetting van Vizcarra.

De afzetting van Martín Vizcarra werd goedgekeurd met 105 stemmen voor, 19 stemmen tegen en 4 onthoudingen. Er waren 87 stemmen nodig om het staatshoofd af te zetten. Voor de stemming had Vizcarra zichzelf nog verdedigd in het parlement. Hij ontkende alle beschuldigingen en zei dat er geen bewijzen zijn op grond waarvan hij aan de kant kan worden gezet. 

Het ging al om de tweede afzettingsprocedure tegen Vizcarra in minder dan twee maanden tijd. De vorige procedure was ingezet omdat hij medewerkers zou hebben opgedragen te liegen tegen corruptieonderzoekers.

Onstabiel

De politieke situatie in Peru is al lange tijd instabiel. De jongste vijf jaar is tot drie keer toe geprobeerd een zittende president af te zetten. Vizcarra's vier voorgangers zijn allemaal verdachte geweest in corruptieonderzoeken.

(Lees verder onder de foto)

Martín Vizcarra
AFP or licensors

De voorzitter van het parlement, Manuel Merino, zal nu het presidentschap overnemen. Hij heeft vandaag de eed afgelegd als interim-president en hij zal tot het einde van het mandaat van Vizcarra op 28 juli 2021 in functie blijven. De nieuwe presidentsverkiezingen staan gepland voor april 2021.

Protest

De eedaflegging van Merino is op protest onthaald in de straten van de Peruaanse hoofdstad Lima. De afgezette president Vizcarra is bij de bevolking enorm populair, onder meer juist wegens zijn anticorruptiestandpunten. De Peruanen vinden zijn afzetting onterecht en beschouwen ze als een staatsgreep. 

(Lees verder onder de foto)

Veel Peruanen komen op straat om te protesteren. Deze vrouw houdt een bord omhoog waarop staat: "Alleen Vizcarra vertegenwoordigt mij."
AFP or licensors

De Peruanen komen op straat om hun woede en verontwaardiging over de afzetting van Vizcarra te tonen. "Het is een staatsgreep. Nu krijgen we inflatie, een recessie en zullen we niet in staat zijn om de coronapandemie te verslaan", zegt taxichaffeur Paul Mendoza aan het persagentschap AP.

Analisten waarschuwen dat Peru in een periode van instabiliteit terecht kan komen, terwijl het land ook lijdt onder de gevolgen van de coronacrisis.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen