Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Saeb Erekat, Palestijns architect van het Oslo-akkoord met Israël, overleden aan COVID-19

In een Israëlisch ziekenhuis is Saeb Erekat overleden. De man had eerder al longproblemen en is overleden aan COVID-19. Erekat was jarenlang het gezicht van de Palestijnse onderhandelingen met Israël, maar een definitieve doorbraak in het vredesoverleg is hem altijd ontglipt.

Erekat was 65 en was onlangs vanuit de Palestijnse gebieden overgebracht naar het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem. Daar is hij nu overleden. Erekat had een wankele gezondheid met hartproblemen en enkele jaren geleden een longtransplantatie ondergaan.

(Joodse) kolonies en vrede gaan niet samen, ik hoop dat ze voor vrede kiezen en niet voor kolonies

Erekat over de Joodse kolonies in Palestijns gebied

Saeb Mohammed Salih Erekat is geboren in Abu Dis nabij Jeruzalem. Hij verbleef lange tijd in de Verenigde Staten en studeerde Internationale Betrekkingen en Politieke Wetenschappen in San Francisco. Daar behaalde hij ook een doctoraat in vrede en conflictstudies. Nadien doceerde hij aan de universiteit van de Palestijnse stad Nabloes op de Westelijke Jordaanoever, toen nog onder Israëlische bezetting. 

Erekat was lid en een van de toplui van de Fatah-partij en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en stond dicht bij diens topman Yasser Arafat. Hij groeide uit tot het gezicht van de gematigde vleugel en werd de diplomaat bij uitstek van de PLO.

Van Oslo naar Camp David en 2e Intifadah

De doorbraak voor Erekat kwam er na de Golfoorlog waarbij de VS en bondgenoten de Iraakse troepen van Saddam Hoessein in 1991 verjoegen uit Koeweit. Dat conflict had nog maar eens aangetoond hoe aanstekelijk het Israëlisch-Palestijns conflict voor die regio was. Erekat werd een van de gezichten van de Palestijnse delegatie voor de vredesconferentie over het Midden-Oosten in Madrid die evenwel weinig opleverde. (Lees verder onder de foto).

De Israëlische toppoliticus Shimon Peres en Saeb Erekat tijdens een van hun ontmoetingen.
AP2007

Weg van de media waren Erekat en zijn medestanders wel succesvol in de geheime onderhandelingen met Israël via Noorse bemiddeling die in 1993 leidden tot de Akkoorden van Oslo, wat later uitmondde in de triomfantelijke terugkeer van Arafat naar de Palestijnse gebieden, deels een terugtrekking van Israël uit een aantal van die gebieden en de oprichting van een Palestijnse Autoriteit. 

Dat leverde de Israëlische premier Yitzhak Rabin, diens minister van Buitenlandse zaken Shimon Peres en Arafat de Nobelprijs voor de Vrede op, maar betekende nog geen echt vredesakkoord. Erekat bleef daar wel aan werken, onder meer in de mislukte top tussen Israëli's en Palestijnen in Camp David, het buitenverblijf van VS-president Bill Clinton in 2000. De top verzandde en kort daarop brak de Tweede Palestijnse Intifadah (of opstand) uit met opnieuw geweld en honderden doden tot gevolg. Erekat schuwde toen de harde woorden tegenover Israël niet. 

Ondanks frustratie en teleurstelling en interne strubbelingen binnen de Palestijnse overheid (Erekat werd een paar keer ontslagen en opnieuw benoemd) bleef Erekat werken aan een diplomatieke oplossing. Die is er tot nu toe niet gekomen, maar als die ooit er komt, zal Erekat er meer dan een steentje toe bijgedragen hebben.

Meest gelezen