Ketut Subiyanto

Sint-Niklaas verplicht ook binnen mondmaskers: “Regel geldt in traphallen, liften en overdekte parkings”

Vanaf maandag 16 november moeten mensen in Sint-Niklaas verplicht een mondmasker dragen in gedeelde overdekte ruimtes waar veel volk komt. Het gaat onder meer om traphallen van appartementsgebouwen, gedeelde ruimtes in meergezinswoningen, liften en overdekte parkeergarages.

In gemeenschappelijke ruimtes van appartementsgebouwen, inkomhallen, liften en overdekte parkeergarages geldt in Sint-Niklaas vanaf volgende week maandag, 16 november, een mondmaskerplicht. "We merken dat heel wat mede-eigenaars van appartementen die regel eigenlijk al hanteren. Toch krijgen we er nog veel vragen over. De stad beslist daarom om deze eenduidige regel in te voeren", verklaart burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Deze vraag komt van de inwoners, vooral van senioren die zich soms zorgen maken

Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA)

"Enkele inwoners contacteerden ons omdat er soms drukke situaties ontstaan in inkomhallen. Vooral oudere inwoners zijn daar bezorgd over. Het spreekt voor zich dat we daar rekening mee willen houden, vandaar dus de verplichting", verklaart Dehandschutter.  "Wie de nieuwe maatregel niet volgt, kan een boete krijgen."

Gedeelde ruimtes potentiële besmettingshaarden

De stad Sint-Niklaas neemt de maatregel niet alleen om de bezorgdheid bij de inwoners weg te nemen. Er is ook een wetenschappelijke grond voor de mondmaskerplicht. Het coronavirus verspreidt zich immers via aerosolen of minuscule speekseldruppels die kunnen achterblijven op oppervlakten, zoals trapleuningen en liftknoppen. Ruimtes waar veel verschillende mensen komen, zijn om die reden dan ook potentiële besmettingshaarden. Door een mondmasker te dragen verkleint het risico op verspreiding fors. "De plicht gaat pas maandag in maar ik roep iedereen nu al op om uit eigen beweging een mondmasker te dragen in die ruimtes", benadrukt Dehandschutter nog. 

Meest gelezen