sigridspinnox

Solidariteitsgevoel door coronacrisis: recordaantal inschrijvingen "buddy's" bij vzw "ArmenTeKort"

Sinds de coronacrisis kent de Antwerpse vzw "ArmenTeKort" een recordaantal inschrijvingen van mensen die interesse tonen om "buddy" te worden. Zo'n buddy's zijn vrijwilligers die gekoppeld worden aan mensen in kansarmoede voor dagdagelijkse activiteiten. In oktober schreven welgeteld 184 mensen zich in voor een infosessie. "Mensen ervaren aan den lijve hoe je al snel verbindingen verliest. Dat maakt het begrip voor kansarmoede groter", verklaart Marijke Moens van vzw "ArmenTeKort".

De coronacrisis kan soms ook positieve gevolgen hebben, dat heeft vzw "ArmenTeKort" in Antwerpen gemerkt. In oktober hebben daar welgeteld 184 mensen zich ingeschreven om een infosessie te volgen over hoe je "buddy" wordt. Dat is een recordaantal inschrijvingen. 

Solidariteitsgevoel

Een "buddy" is iemand die gedurende 2 jaar aan iemand in kansarmoede wordt gekoppeld om gewone activiteiten te ondernemen. De bedoeling is om de persoon in kwestie weer sterker te maken en te laten geloven in zichzelf. "Het hangt heel erg af van de hobby's van mensen, maar eigenlijk doen de duo's vooral dagdagelijkse dingen samen. Die zorgen ervoor dat onze mensen de regie van het eigen leven weer in eigen handen nemen", vertelt Marijke Moens van vzw "ArmenTeKort".

Door de coronacrisis is het begrip voor kansarmoede veel groter.

Marijke Moens, vzw ArmenTeKort

Veel personen blijken nu dus bereid om die rol van buddy op zich te nemen. De coronacrisis lijkt het solidariteitsgevoel aan te wakkeren. "Er is veel meer interesse is om vrijwilliger te worden. Mensen ervaren nu aan den lijve hoe je al snel verbindingen verliest, met je werk bijvoorbeeld. Dat maakt het begrip voor kansarmoede veel groter", legt Moens uit.

Een vriend, geen hulpverlener

Vrijwilligers krijgen een opleiding van ongeveer een maand en moeten minstens één keer per week iets ondernemen met de persoon in kansarmoede. "Maar we ontmoedigen onze buddy's om zich als hulpverlener te gedragen", benadrukt Moens. "Je wordt eerder een vriend, een echte buddy dus. Als je duurzame verandering wil teweegbrengen, moet je ervoor zorgen dat de personen in kansarmoede zelf de regie van hun leven weer in handen nemen. We zoeken dus mensen die geloven in alles wat ze doen, maar hen niet pushen. Vaak wordt dat een vriendschap voor het leven."

Meest gelezen