Aalst laat kerstverlichting vroeger branden door coronacrisis: "Extra sfeer in donkere tijden"

Verschillende steden en gemeenten hebben besloten om de kerstverlichting en –decoratie dit jaar vroeger aan te steken, om de donkere dagen tegemoet te gaan. In Aalst gaan de kerstlichtjes al een week vroeger branden en komt er meer versiering dan in andere jaren. "Het zijn donkere tijden, letterlijk en figuurlijk. Daarom gaan we extra licht en extra groen aanbrengen, om toch wat meer sfeer te creëren", zegt schepen Katrien Beulens.

Normaal zouden de kerstlichtjes pas aangaan tijdens de 10de editie van Aalst Twinkelt, maar door de coronamaatregelen kan het event dit jaar niet doorgaan. De stad besliste daarom om de sfeerverlichting al op 28 november aan te steken en ook iets langer te laten hangen. “De kerstmarkt kan dit jaar niet doorgaan, dus vonden we het aangewezen om toch een beetje extra sfeer te brengen", legt schepen Katrien Beulens uit. “We kunnen niet alles oplossen in deze periode, maar we kunnen wel proberen om het iets aangenamer te maken."

Er komt een grote kerstbal op de Grote Markt en extra sfeerfiguren moeten de deelgemeenten sfeervoller maken

Katrien Beulens, schepen stad Aalst

“Elk jaar is er kerstverlichting in de binnenstad en in onze deelgemeenten, maar dit jaar doen we iets extra. Op de Grote Markt wordt een grote kerstbal voorzien, waar je kan door lopen. Daar komen ook nog extra kerstbomen rond.” Ook in de deelgemeenten zal er meer sfeerverlichting aangebracht worden dan anders. “We hebben 18 extra sfeerfiguren voorzien en we gaan nu kijken waar we ze best zouden plaatsen. Daarnaast komen er ook extra banners, met een afbeelding van Rudy het rendier, om lokaal winkelen te stimuleren."

Gent en Sint-Niklaas doen ook mee

Ook in andere steden gaan de lichtjes vroeger aan dan normaal. In Sint-Niklaas hangt de verlichting al sinds het weekend. Daar spreken ze liever van feestverlichting omdat ze sfeer moet brengen bij verschillende feestelijke gelegenheden: Sinterklaas, Kerstdag, Nieuwjaar en Valentijn. Ook in Gent komt de kerstverlichting vermoedelijk vroeger dan anders. Dat moet wel nog definitief beslist worden. 

Meest gelezen