Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Verkozen VS-president Biden noemt Trumps weigering om verkiezingsuitslag te erkennen "beschamend"

"Beschamend", dat zegt de verkozen Amerikaanse president Joe Biden over de weigering van de huidige president Donald Trump om de verkiezingsuitslag te erkennen. Het is de scherpste uitlating die Biden tot nu toe heeft gedaan over de zittende president. Tegelijk denkt Biden niet dat Trumps houding een grote impact zal hebben op de machtsoverdracht. 

In zijn thuisbasis in de staat Delaware antwoordde Joe Biden voor het eerst sinds zijn overwinning bij de presidentsverkiezing op vragen van journalisten. Gevraagd naar wat hij vond van de weigering van de zittende president Donald Trump om de verkiezingsuitslag te erkennen, zei Biden dat hij dat "eerlijk gezegd beschamend" vindt. "Ik geloof dat dit niet zal bijdragen tot de nalatenschap van de president", zei hij. 

Maar Biden is tegelijk van mening dat Trumps houding weinig impact zal hebben op de transitieperiode, de machtsoverdracht van de ene president naar de andere. Die kan pas formeel beginnen wanneer de federale administratie daarvoor het licht op groen zet, maar dat is voorlopig dus nog niet gebeurd. 

Maar dat hoeft geen grote belemmering te zijn, meent Biden. De voorbereiding naar de eedaflegging op 20 januari verloopt volgens schema. "We gaan gewoon door, wat de zittende president daar ook op te zeggen heeft."

Bekijk hier wat Joe Biden zei over de houding van president Trump (lees voort onder de video):

Video player inladen...

"Amerika is terug"

Biden zei dat niets de overgang naar een nieuwe regering in de VS zal tegenhouden gezien zijn overwinning bij de verkiezingen. "Amerika is terug", richtte Biden zich tot de wereldleiders.

Biden belde met verscheidene Europese leiders. De Franse president Macron, de Duitse kanselier Merkel en de voorzitter van de Europese Commissie von der Leyen spraken de hoop uit dat de Verenigde Staten onder Biden opnieuw een betrouwbare partner zullen zijn. Daar mogen ze op rekenen, is de boodschap van de nieuw verkozen president. "We erven een verdeeld land en een wereld in chaos, maar we gaan Amerika weer zijn gerespecteerde plaats van vroeger bezorgen."

Obamacare

Biden had het ook over de Affordable Care Act, beter bekend als de algemene ziekteverzekering of "Obamacare". Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich vanaf vandaag opnieuw over een nieuw Republikeins offensief tegen Obamacare. 

Biden noemde dat "gewoon wreed" en zei dat het "onnodig verdeelt". "Deze zaak staat voor de laatste pogingen van de extreemrechtse ideologen om te doen wat zij al lange tijd herhaaldelijk vruchteloos hebben gedaan", zei Biden, die de wet juist verder wil uitbreiden.

Meest gelezen