Hannelore Coen (Flickr.com - CC BY 2.0)

Gemeenten laten herfstbladeren steeds vaker liggen: "Natuurlijke meststof en wapen tegen hittegolven"

Vlaamse steden en gemeenten kiezen er vaker voor om herfstbladeren op het openbaar domein niet langer overal te ruimen. "Ze zorgen voor biodiversiteit én een betere wateropname", klinkt bij de koepel van groendiensten. In Oost-Vlaanderen doet al 1 op de 10 gemeenten mee. 

Tuinexpert Louis De Jaegher uit Brugge lanceerde enige tijd geleden al de actie "Laat ze liggen!". Hij wilde zo mensen overtuigen om herstbladeren niet langer bij elkaar te harken of te ruimen maar ze gewoon te laten liggen. De oproep krijgt navolging, ook bij meer en meer gemeentebesturen. 

Wapen tegen de droogte

"We zijn mee op de kar gesprongen omdat er verschillende voordelen zijn", zegt Anne Van De Rostyne van de gemeente Sint-Martens-Latem.  "Vooral de milieuwinst is groot. Zo helpen herfstbladeren die blijven liggen als extra goede absorptielaag voor water. Ze zorgen ervoor dat de bodem langer water vasthoudt en ook trager vrijgeeft. De effecten zijn er lang na de bladeren verteerd zijn, dus ook in de zomer bij grote hittegolven. Het kan een wapen zijn tegen de klimaatopwarming." Ook in Aalter, Erpe-Mere, Kruisem, Lierde en Zwalm werken ze tegenwoordig op die manier. 

(lees verder onder de foto)

Stitch Dias

Werkt het ook in je eigen tuin?

De Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) benadrukt dat herfstbladeren laten liggen zeker zin heeft in de eigen tuin. "Het is goedkoper in onderhoud, dat is al meteen een groot voordeel", lacht landschapsarchitect Peter Vandyck uit Hasselt. "Er zijn ook meevallers. Zo kan onkruid in de lente moeilijker doorbreken. De biodiversiteit zal ook veel groter zijn waardoor de hele tuin ervan zal profiteren. Het is een natuurlijke meststof die na verloop van tijd verdwijnt. Gewoon laten liggen is de boodschap", klinkt het daar. 

In  de tuin kan je bladeren versnipperen om het verteringsproces te versnellen. 

Koen Raevens van de tuinbouwschool in Melle

Toch zijn er enkele praktische bezwaren volgens Koen Raevens van de tuinbouwschool in Melle. "Bladeren kunnen ophopen en voor hinder zorgen.  Als er te veel liggen kan het gazon afsterven. Mensen die er niet van houden kunnen bladeren gewoon weghalen. Een tuin zonder herfstbladeren die goed bemest wordt, is even gezond.  Mensen én gemeenten kunnen ze wel laten composteren en dan later als humus gebruiken. Composteren duurt wel lang, de bladeren versnipperen en verspreiden kan dan een goede en snellere oplossing zijn."

(lees verder onder de foto) 

Radio 2

De contra's

Er zijn ook enkele gevallen waar het geen goed idee is. "Op verharde ondergrond, zoals op trottoirs en klinkers, is het beter om de bladeren wel weg te halen. Daar kruipen ze tussen de voegen en zorgen ze net dat het onkruid er kan groeien. Ze kunnen ook voor gevaarlijke gladde situaties zorgen", verklaart Vandyck.  In Sint-Martens-Latem benadrukken ze dat ze net om die reden niet alle bladeren laten liggen. "Op wandel- en fietspaden ruimt gemeentepersoneel ze wel nog om te vermijden dat het er te gevaarlijk wordt", vertelt Van De Rostyne. 

"Ook bij intensief onderhouden graspartijen, zoals voetbalvelden, zijn bladeren geen goed idee. Daar kunnen ze voor kale plekken zorgen. Op alle andere plekken, zelfs in gewone tuinen, werkt de aanpak wel", voegt Vandyck nog toe.  "Al moet je natuurlijk geen grote hopen laten liggen, het zonlicht moet er wel nog door kunnen schijnen." 

Meest gelezen