Vogelopvangcentrum Merelbeke krijgt veel meer dieren binnen door corona

In het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Merelbeke (VOC) is voor de tweede week op rij een buizerd binnen gebracht. Hij was verstrikt geraakt in prikkeldraad. De witte vogel was één van de dertig gewonde dieren die zondag in het centrum opgevangen werd. “Door corona zien we dat heel veel mensen wandelen en daardoor letterlijk op gewonde dieren botsen”, zegt Donovan Mattheus van het VOC.

Een wandelaar had zondag de buizerd opgemerkt in Hofstade, bij Aalst. Het dier zat in een wel erg benarde positie vast in prikkeldraad en had een diepe wonde aan zijn vleugel. De brandweer van Aalst kon de buizerd redden en bracht hem over naar het VOC in Merelbeke. Daar stelt hij het gelukkig goed. “Hij eet goed en de wonde is proper”, legt Donovan, één van de nieuwe vaste medewerkers van het VOC, uit. “Als hij geen medicatie meer nodig heeft en z'n gewicht in orde is, zal hij hopelijk volgende week worden vrijgelaten.” De buizerd is al het tweede exemplaar in twee weken tijd dat verstrikt is geraakt in prikkeldraad. “Dat gebeurt jammer genoeg soms. Heel wat roofvogels hebben dat voor.”

Veel drukker door corona

De buizerd was een van de vele dieren die werden binnen gebracht. Het VOC merkt al een tijdje op dat het een pak drukker is, zeker in vergelijking met andere jaren. “Dat komt vooral door corona. Mensen zitten thuis en trekken er meer op uit in de natuur. Zo vinden ze regelmatig een gewond dier tijdens een wandeling. We merkten hetzelfde fenomeen op tijdens de vorige lockdown in de lente. Gelukkig waren er twaalf vrijwilligers aanwezig die die grote massa dieren mee kon verzorgen," zegt Mattheus. Ook dat blijkt een gevolg van corona. Meer mensen hebben tijd om dieren te helpen. "Gelukkig maar, anders is het puffen. De enorme toevloed aan dieren zorgt er wel voor dat we op onze accommodatielimiet botsen. Als het zo blijft evolueren, zullen we een stop moeten inlassen op gedomesticeerde dieren," besluit Donovan Mattheus

Meest gelezen