Radio 2

Een blijvende herinnering overhouden aan een overleden geliefde: Evy uit Zwalm maakt troostvoorwerpen

Evy Hutsebaut uit Zwalm maakt voorwerpen uit kleren van mensen die overleden zijn. Ze begon hiermee toen haar twee enige zussen gestorven waren. Uit een badjas maakte ze kussentjes voor haar kinderen: "Ze slapen daar iedere nacht mee. Ik vind het ongelooflijk troostend en hartverwarmend dat zij slapen met iets van hun tante. Kleren worden na een overlijden vaak gewoon weggelegd. Ik maak er iets tastbaars mee, iets dat troost geeft en helpt bij het rouwproces."

Wanneer iemand sterft waar je een hechte band mee hebt, kan een fysiek voorwerp troost bieden. Sommige mensen houden kleren bij, of een halsketting, boeken of eender wat dat je herinnert aan die persoon. Evy Hutsebaut uit Zwalm ondervond persoonlijk hoeveel troost een fysiek aandenken kan bieden. "Het begon toen mijn jongste zus Patty overleed", vertelt Hutsebaut. "Ze was 19 jaar toen ze zelfmoord pleegde. Zes jaar nadien is mijn oudste zus overleden aan een longembolie. Dat was heel zwaar, ik ben mijn enige zussen toen kwijtgeraakt. Na hun overlijden wilde ik iets maken als blijvende herinnering aan hen."

Het is typisch dat kledij van overleden geliefden in een doos op zolder belandt. Ik maak er dan bijvoorbeeld een troostdeken van
Evy Hutsebaut uit Zwalm

"Ik ben begonnen met kussentjes te maken voor mijn kinderen uit de badjas van mijn oudste zus. Mijn kindjes slapen daar iedere nacht mee", glimlacht Hutsebaut. De kledij van een geliefde is iets heel persoonlijk, soms ruikt het nog naar een parfum, dat is een heel subjectief gegeven. "Het is typisch dat kleren in een doos op zolder belanden. Ik had het gevoel dat ik daarmee heel persoonlijke herinneringen aan mijn zussen wegstopte. En ik vond het raar om zelf die kleren te dragen. Ik heb ze dan herwerkt in iets anders en dat hielp mij in mijn rouwproces.  Het gaf mij het gevoel dat ik dichter bij hen was."

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Deken als troost

Hutsebaut maakte van enkele kledingstukken van haar beide zussen, samen met kleertjes van haar eigen kinderen, een deken. "Het ligt in onze zetel thuis. Wij maken daar nieuwe herinneringen mee." Het deken biedt haar troost in moeilijke tijden. Hutsebaut kreeg na een zware periode een burn-out en het deken gaf haar telkens opnieuw een goed gevoel. Omdat het vasthouden van het deken haar mentaal geholpen had, besloot ze troostvoorwerpen te maken voor andere mensen. "Het troost mij om ook andere mensen te helpen."

Hutsebaut startte zelfstandig onder de naam "Mynye-Recycling". Ze organiseert knutselfeesten, ze naait maatwerk en doet retouches. Ze heeft ook een winkeltje geopend in Zwalm. Maar van de troostitems wil ze absoluut geen commercieel gegeven maken. "Ik doe dat als mensen mij dat zelf komen vragen." 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Fietstas uit leren jas gemaakt

De voorwerpen die Hutsebaut maakt kunnen uiteenlopend zijn: "Ik heb een fietstas gemaakt voor een Gentse vrouw uit de leren jas van haar man. Uit de kledij van een opa maakte ik hemdjes en broekjes voor de teddyberen van zijn kleinkinderen. Uit de kleren van de zoon van een vrouw heb ik kussens gemaakt die ze aan zijn vrienden heeft gegeven. De vrouw is schilderes en ik heb een blikken doos voor haar penselen bekleed met kledij van haar zoon. Het grote voordeel van die voorwerpen is dat ze bij het dagelijkse leven horen, en zo zorgen voor nieuwe herinneringen."

Meest gelezen