Wie zal eerst gevaccineerd worden en wie niet? Een belangrijk maatschappelijk debat

Wie moet eerst ingeënt worden als de eerste vaccins in ons land geleverd worden? En wie niet. Eerst zullen ouderen en chronisch zieken aan de beurt komen, maar wie daarna en in welke volgorde? Daarover moet de politiek nu al grondig en open debatteren, zegt professor emeritus huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent) in “Terzake”, niet als de eerste vaccins op de stoep staan.

Nu er hoopgevend nieuws is over het vaccin van farmabedrijven Pfizer en BioNTech, moeten we al een stap verder denken: wat als de eerste vaccins in België geleverd worden? Want er zullen niet meteen genoeg vaccins zijn om iedereen in te enten. Al is het wel de bedoeling om op termijn zoveel mogelijk mensen in te enten, om het coronavirus uit onze samenleving te bannen. 

“We moeten dit systematisch aanpakken”, zegt professor emeritus Jan De Maeseneer. Bij de vaccinatiecampagne, zullen we daarom moeten vertrekken van een aantal groepen. De eerste groep die aan de beurt moet komen, zijn de mensen die het meeste risico lopen om te sterven als ze besmet worden door het coronavirus: mensen boven de 65 jaar en er zit een groep in met gezondheidsrisico’s. 

Voeg daarbij nog eens de mensen die werken in de zorg en je zit al aan 4 miljoen mensen, rekent professor De Maeseneer voor. Wie er in deze groepen zit, zal heel goed moeten worden afgebakend, “want welke beroepen neem je er wel bij en welke niet?  Welke beroepen in de gezondheidszorg, welke chronische aandoeningen, wat zie je als een risicofactor?

Open debat

Dat de meest kwetsbare mensen het eerst aan de beurt komen, is nog logisch. Maar wie zal daarna eerst een covidprik krijgen? In de VS heeft men een heel zorgvuldige lijst gemaakt, met vier vaccinatiefases. Mensen met essentiële beroepen, zoals brandweermannen, komen al in fase 2 aan de beurt. 

“Dat is een studie van de National Academy of Medicine, waar ik ook buitenlands lid van ben. Daarin heeft men heel grondig gekeken hoe men in de samenleving, de VS, dat kan aanpakken.”

Dit belangrijke maatschappelijke project zal slagen als alles transparant gebeurt.

Professor Jan De Maeseneer

“Sociale rechtvaardigheid staat bovenaan, het vaccin moet voor iedereen gelijk toegankelijk zijn. Maar voor wie de meeste noden heeft, moet het nog beter toegankelijk zijn dan voor de mensen die de minste noden hebben." 

Professor De Maeseneer vindt het belangrijk dat hierover een open debat moet gevoerd worden, dat de prioritaire groepen nu al gedetailleerd benoemd moeten worden en dat die keuze ook uitgelegd moet worden.

“Dit belangrijke maatschappelijke project zal slagen als alles transparant gebeurt, de bevolking geïnformeerd wordt en het gevoel heeft dat het de goede manier is, zodat iedereen gerust is dat hij op tijd zijn vaccin zal krijgen.” De professor pleit daarom voor een open debat in het parlement.

Bekijk hier het volledige gesprek met professor Jan De Maeseneer in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen