Wit-Rusland zet twee Britse diplomaten het land uit

Wit-Rusland heeft twee Britse diplomaten tot persona non grata verklaard vanwege de "destructieve aard" van hun werk. Dat zei een woordvoerder van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag op de televisie. De twee hebben het land ondertussen al verlaten. 

Het gaat om de Britse militair attaché Timothy Wight-Boycott en de Britse plaatsvervangend ambassadeur Lisa Thumwood. "Volgens informatie van wetshandhavingsinstanties verzamelden deze mensen informatie over de interne politieke situatie in Wit-Rusland en het verloop van de protesten", klinkt het. De diplomaten worden er ook van beschuldigd vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties en andere niet-gouvernementele organisaties te hebben ontmoet.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab noemde de uitwijzing "geheel ongerechtvaardigd". "President Loekasjenko kan de onderdrukking van zijn eigen bevolking niet verbergen", tweette Raab. "De enige weg vooruit zijn vrije en eerlijke verkiezingen en rekenschap voor degenen die verantwoordelijk zijn voor geweld tegen demonstranten."

Op 9 oktober riep het Verenigd Koninkrijk zijn ambassadeur uit Wit-Rusland zelf terug naar Londen voor overleg. Dit besluit werd genomen als teken van solidariteit met de uitzetting van Poolse en Litouwse diplomaten door de regering van de Wit-Russische president Loekasjenko.

  

Meest gelezen