Wachttijd Antwerpse recyclageparken langer dan één uur: “Mensen zien het als een uitje”

Het is de laatste tijd weer opvallend drukker aan de recyclageparken. Daarom roept afvalbeheerder IGEAN op om enkel te komen als het echt nodig is. IGEAN heeft zo'n 25 recyclageparken in de provincie Antwerpen. “In sommige recyclageparken is het vaak meer dan een uur aanschuiven”, vertelt Bieke Van Baelen van IGEAN.

Het recyclagepark roept op om enkel te komen als het echt nodig is, want dat lijkt momenteel niet het geval. Heel wat mensen komen maar een paar kleine dingen afgeven, en zo ontstaan er nodeloos lange wachtrijen. “We merken dat veel mensen heel weinig materiaal meebrengen of afval dat ook aan huis kan worden opgehaald”, vertelt Bieke Van Baelen van IGEAN. 

"Moet ik echt naar het recyclagepark?"

“We vragen om te kijken of het afval met het huisvuil kan meegegeven worden. Ook vragen we dat de mensen hun trip wat efficiënter plannen en met een volledig gevulde wagen komen. Een lege of goed gevulde wagen neemt namelijk evenveel plaats in de wachtrij. Denk daarom goed na: moet ik echt naar het recyclagepark komen? Probeer ook je wagen zo efficiënt mogelijk in te laden, want hoe langer je op het park blijft, hoe langer de mensen die na jou komen moeten aanschuiven”, zegt Van Baelen. 

 We merken ook dat de mensen bijna dubbel zo lang op het park blijven. Misschien zien ze het als een uitje, iets wat nog kan in deze dagen.

Bieke Van Baelen van IGEAN

De wachttijden lopen op in de recyclageparken, vertelt Van Baelen. “Bij een aantal parken moeten sommige mensen tot een uur aanschuiven. En we merken ook dat de mensen bijna dubbel zo lang op het park blijven. Misschien zien ze het als een uitje, iets wat nog kan in deze dagen.”

Impact op de buurt

De oproep van IGEAN is nodig, anders zal de afvalbeheerder strengere maatregelen moeten nemen. “De wachtrijen hebben ook een impact op de buurt. Hou dus rekening met de buurtbewoners als je staat aan te schuiven op de openbare weg. Ook belemmeren de mensen tijdens het wachten soms garagepoorten van buren. Hopelijk moeten we na deze oproep geen extra maatregelen nemen”, aldus Van Baelen. 

Meest gelezen