Zo'n 50.000 boekenliefhebbers keken naar het digitale alternatief voor de Boekenbeurs

Na 11 dagen zit de eerste alternatieve digitale Boekenbeurs erop. Van 1 tot en met 11 november ontving presentator Tom De Cock 378 auteurs in de lege zalen van Antwerp Expo tijdens een digitale Boekenmarathon. Samen met "Het boekenfeest" op Radio 1 was dat goed voor 104 uur livestream op VRT NU. In totaal keken zo'n 50.000 boekenliefhebbers naar de interviews op VRT NU. 60 procent van hen keek uitgesteld naar de video's, 40 procent volgde de livestream.

De Boekenbeurs is voor veel boekenliefhebbers, uitgeverijen en auteurs een van de hoogtepunten van het jaar. Door de coronacrisis kon de Boekenbeurs dit jaar niet doorgaan in fysieke vorm. Boek.be organiseerde daarom met steun van de VRT een digitaal alternatief: de Boekenmarathon.

Van 1 tot en met 11 november ontving presentator Tom De Cock 378 auteurs in de lege zalen van Antwerp Expo. Hij praatte met zijn literaire gasten over hun nieuwste boek en deelde leestips met de kijkers. Elke auteur die langskwam bracht zijn nieuwste boek in drievoud mee. Dat levert na 11 dagen een indrukwekkende bibliotheek van ruim 750 boeken op.

"Die boeken zullen in pakketten worden weggeschonken aan alle ziekenhuisbibliotheken van Vlaanderen, om zo ook de zorgsector een literair hart onder de riem te steken", laat Boek.be weten.

Ook Radio 1 zond tijdens de herfstvakantie elke voormiddag uit vanuit een gelegenheidsstudio in Antwerp Expo. Ruth Joos en Friedl' presenteerden er "Het boekenfeest". Zij verwelkomden maar liefst 29 auteurs en illustratoren. 

De Boekenmarathon en Het Boekenfeest in cijfers

  • 11 dagen lang ontving Tom De Cock 378 auteurs, illustratoren en vertalers. Dat leverde maar liefst 342 interviews op, goed voor 86 uur aan video's op VRT NU.
  • 11 dagen vol interviews waren enkel mogelijk dankzij de 11 thermossen muntthee met veel suiker. Om zich door 342 interviews heen te slaan, deed Tom een beroep op 22 energy drinks.
  • Radio 1 zond tijdens de herfstvakantie "Het boekenfeest" uit en verwelkomde daarin 29 auteurs.
  • De interviews van Het Boekenfeest op Radio 1 en De Boekenmarathon met Tom De Cock waren goed voor maar liefst 104 uur livestream op VRT NU.
  • In totaal keken zo'n 50.000 boekenliefhebbers naar de interviews op VRT NU. 60 procent van hen keek uitgesteld naar de video's, 40 procent volgde de livestream.
  • De Boekenmarathon bereikte boekenfans van alle leeftijden. Ongeveer een vierde van alle kijkers was jonger dan 34 jaar.
  • In totaal werden ongeveer 80.000 video's met interviews opgestart. Dat maakt van de Boekenmarathon en Het Boekenfeest het vijfde best bekeken programma op VRT NU. Vooral de hoogtepuntcompilaties deden het goed bij het publiek.
  • De dagelijkse compilatie-uitzending op Eén lokte gemiddeld 44.800 kijklustigen, met een fraaie uitschieter van 117.714 op zondag 8 november. 

Bekijk hier een achter-de-schermen-filmpje van De Boekenmarathon:

Meest gelezen