Britney Spears vangt bot bij rechtbank: vader Jamie blijft controle houden over haar fortuin

De Amerikaanse popzangeres Britney Spears (38) krijgt voorlopig niets te zeggen over haar financiën. De rechtbank in Los Angeles heeft beslist dat haar vader James "Jamie" Spears voorlopig bewindvoerder blijft. Daarmee vangt ze bot bij de rechter. Er is op haar vraag wel een kantoor aangesteld dat mee haar fortuin zal beheren. Het is een nieuwe aflevering in de juridische strijd die zich tussen vader en dochter afspeelt.

Britney Spears, die eind jaren 90 als tienerster doorbrak met "...Baby one more time", heeft sinds 2008 zo goed als geen zeggenschap meer over haar professionele en persoonlijke leven. In dat jaar werd haar vader Jamie door een rechtbank aangesteld als bewindvoerder. Dat is een officiële titel voor iemand die de belangen verdedigt van iemand die door ziekte of andere redenen zijn eigen zaken niet meer kan beheren.

Dat bewindvoerderschap kwam er nadat Britney Spears in de tweede helft van de jaren 2000 te maken kreeg met mentale problemen en emotionele inzinkingen. Ze stortte enkele keren publiekelijk in. Als bewindvoerder hadden haar vader en een advocaat zeggenschap over haar financiële situatie, gezondheid, woonplaats en gezinsleven, en een groot deel van haar carrière.

De zangeres heeft op zich niets tegen het concept van bewindvoerderschap, "het heeft me gered van een inzinking, uitbuiting door roofzuchtige individuen en van een financiële puinhoop", schreef Spears eerder. Maar ze wil wel een deel van de controle terug. Concreet wil ze mee zeggenschap kunnen hebben over haar vermogen, dat net geen 51 miljoen euro bedraagt.

"Geen leefbare werksituatie"

Er zijn de voorbije maanden al verschillende hoorzittingen over de zaak geweest. Gisteren mochten alle partijen opnieuw hun standpunten uiteenzetten, telefonisch, want door corona zijn echte zittingen in de rechtbank niet mogelijk. Na afloop oordeelde de rechter dat er niets verandert aan de situatie. Met andere woorden: Britney Spears krijgt geen medecontrole over haar fortuin, dat blijft in handen van Jamie Spears.

Volgens de advocaat van Britney Spears hebben zij en haar vader "geen leefbare werksituatie" en hebben ze elkaar "in lange tijd niet meer gesproken". Nog volgens de advocaat is de zangeres "bang" van haar vader en wil ze niet optreden zolang hij haar financiële zaken blijft beheren.

De advocaat van Jamie Spears zegt dan weer dat de vader altijd in het belang van zijn dochter gehandeld heeft. Toen hij bewindvoerder werd, liepen er rechtszaken tegen Britney over tientallen miljoenen dollars. Nu zou haar zakelijke waarde 60 miljoen dollar bedragen, net geen 51 miljoen euro. De reden waarom de twee elkaar lang niet meer gesproken hebben, is omdat "de advocaat van de zangeres haar opzet tegen haar vader", zegt Jamies advocaat nog.

De rechter heeft dus geoordeeld in het voordeel van Jamie Spears. Ze zegt dat ze eventueel toekomstige aanvragen om hem deels of volledig uit zijn bewindvoerderschap te ontzetten, wel in overweging zou nemen. In tussentijd heeft de rechter Bessemer Trust, een financieel bedrijf, aangesteld als medebewindvoerder, op vraag van de zangeres.

"Free Britney"

De rechtszaken tussen Britney en Jamie Spears worden gevoerd tegen de achtergrond van een zogenoemde "Free Britney"-beweging, fans die geloven dat de zangeres letterlijk en figuurlijk gevangen wordt gehouden door haar vader en andere mensen met slechte bedoelingen.

Meest gelezen