De Trump van Zoerle-Parwijs

Louis van Dievel, schrijver en journalist, schrijft elke week over de kleine en grote actualiteit. Vandaag over meneer Trump in Zoerle-Parwijs.

opinie
Louis van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Ik zat in mijn hoekje bij de houtkachel de reclamebladen door te nemen, toen de oudste van mijn 7 kleinkinderen aan mijn mouw trok.

‘Bompa, vertel nog eens iets over vroeger.’

Ik keek verrast op, zag 14 vragende kinderogen. Meenden die koters dat nu of wilden ze goedmoedig de spot drijven met mijn ”neiging” – zoals hun moeders dat noemden – om altijd over “vroeger” te beginnen “zagen”?

‘Lang geleden,’ begon ik, woonde er in Zoerle-Parwijs een meneer die Trump heette.

De Slurf

‘Dat kan wel niet hé bompa, Trump woont in Amerika!’

‘Ja,’ gaf ik toe, ‘dat is waar. Die meneer heette eigenlijk Valeer Jacobs, maar zijn bijnaam was de Slurf, wat Vlaams is voor Trump.’

‘Waarom werd die meneer de Slurf benoemd, bompa?’

Op die vraag kon ik echter niet ingaan, daar op dat moment een van mijn schoondochters binnenkwam en mij argwanend aankeek.

‘Wat zijt ge die kinderen aan het wijsmaken?’

‘Niks, niks,’ verzekerde ik, ‘ik vertel een verhaaltje van vroeger, dat is alles.’

Ik wachtte geduldig tot ze weer aan het telewerken sloeg.

De blauwen en de roden

‘Valeer Jacobs, alias de Trump van Zoerle-Parwijs, was al bijna heel zijn leven burgemeester, voor de blauwen.’

‘Wat zijn de blauwen, bompa?’

‘Dat heeft geen enkel belang, manneke. Toen kwamen er verkiezingen.’

‘Gelijk in Amerika?’

‘Juist! En een andere meneer, Jozef De Bie, verkondigde in alle cafés dat hij een betere burgemeester zou zijn. De Bie was van de roden.’

‘Wat zijn de roden, bompa?’

‘Dat is iets van vroeger. Op een schone zondag kwamen alle mensen van het dorp stemmen in de bewaarschool van de nonnen.’

‘Wat zijn nonnen, bompa?’

‘Dat leg ik op een andere keer wel uit. Er was maar 1 kiesbureau, dus dacht iedereen dat de stemmen rap zouden geteld zijn. Iedereen was curieus. Zou Trump burgemeester kunnen blijven of zou Jozef De Bie de sjerp overnemen. 

Mensen uit Heultje

Maar het tellen ging heel traag, elk biljet werd langs alle kanten bekeken en gecontroleerd. De kiesgetuigen van de burgemeester hadden commentaar op elke stem die niet voor Valeer Jacobs was.

Om 4 uur ’s middags al klom ‘Trump’ op een tafel in café De Lindeboom en verkondigde dat hij gewonnen had omdat hij gewonnen had. Ja maar, riepen de mensen, ze zijn nog aan het tellen in het gemeentehuis. Er is gefoefeld! oreerde hij, mensen die al dood zijn hebben meegestemd, en mensen die in Heultje wonen, en Jozef De Bie zelf heeft 4 keer voor zijn eigen gestemd! Iedereen moest lachen. Dat kan toch niet, werd er geroepen, de veldwachter en de gemeentesecretaris staan er met hun neus op, die kennen iedereen in het dorp!

De champetter en de secretaris zitten mee in de slag, hield Trump vol. Het tellen moet nu stoppen! Aan de toog begonnen de mannen die via Trump een jobke aan de gemeente hadden gekregen te applaudisseren. Valeer, Valeer, Valeer! scandeerden ze, en gewapend met knuppels trokken ze naar het gemeentehuis om daar de boel kort en klein te slaan en de stembrieven in brand te steken.’

Met open mond

Ik zag dat mijn 7 kleinkinderen ademloos en met open mond zaten te luisteren.

‘En toen, bompa? Wat is er toen gebeurd?’

‘Het is hoogtijd voor bompa zijn dutje!’

Mijn schoondochter was stiekem terug binnengekomen en had aan de deur staan luisteren.

‘Vooruit kinderen,’ maande ze haar eigen kroost en die van de aangetrouwde familie aan, ‘ga maar gauw gamen of filmpjes bekijken op TikTok.’

Ontgoocheld dropen de kinderen af.

‘Gij altijd met uw bangmakerij,’ snauwde mijn schoondochter mij toe, ‘kunt gij nu geen gewone grootvader zijn?’

Zijn gangetje

En hoe is het nu afgelopen, daar in Zoerle-Parwijs? zult ge u afvragen. Wel, Valeer ‘Trump’ Jacobs heeft zich nog een week lang in het gemeentehuis verschanst. Vanaf het balkon op de eerste verdieping, waar de vlaggenstok staat, riep hij tegen iedereen die passeerde dat hij en hij alleen de baas was. De eerste dagen kwamen de mensen nog wel eens kijken, het gebeurt per slot van rekening niet alle dagen dat een burgemeester zijn nederlaag niet wil toegeven. Er kwam zelfs een fotograaf van de Gazet van Geel langs. Maar tegen het weekend ging het leven opnieuw zijn gewone gangetje, een gemeente als Zoerle-Parwijs marcheert uiteindelijk helemaal vanzelf. En Valeer Trump woont nu in Stelen.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen