Blachere illumination Belgium

Gent pakt uit met verlichte 3D-draak in donkere coronatijden: "We willen voor warmte en licht zorgen"

Stad Gent investeert 30.000 euro in extra verlichting tijdens de eindejaarsperiode. Dat geld komt vrij nu de Winterfeesten door corona niet doorgaan. "We investeren in extra lichtversiering én in een 3D-draak op de Graslei. Ook de site waar de wintermarkt normaal gezien plaatsvindt, wordt sfeervol uitgelicht", zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD) 

Heel wat steden en gemeenten in Oost-Vlaanderen steken de eindejaarsverlichting vroeger aan dan anders om de donkere coronadagen zo wat draaglijker te proberen maken. Dat is in Aalst zo, in Sint-Niklaas branden de lampjes zelfs nu al.

Gent volgt het voorbeeld van die centrumsteden niet, maar kiest wel voor extra verlichting tijdens de eindejaarsperiode. "De sfeerverlichting gaat branden vanaf 27 november zoals gepland, maar dit jaar komt er extra versiering bij en pakken we ook uit met een 3D-installatie op de Graslei. Daar zal een uitgelichte draak te zien zijn, het symbool van de stad", zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD).

"Centrum mag geen donker litteken zijn"

De stad voorziet ook in alternatieve verlichting rond het Sint-Baafsplein, de Belfortstraat en het Emile Braunplein waar normaal gezien de Winterfeesten plaatsvinden. Door corona kunnen die uiteraard niet doorgaan. "We gaan de plek gepast uitlichten om de donkere leegte op te vullen. Het centrum mag geen gapend litteken zijn."

(lees verder onder de tweet)

Voor alle extra verlichting telt de stad 30.000 euro neer. Het is geld dat vrijkomt door de corona-annulatie van de Winterfeesten.  In het centrum van Gent en de deelgemeenten zullen in totaal 350 lichtornamenten branden vanaf eind november. Tot die tijd voorziet de stad in lichtboodschappen die her en der in de stad te zien zijn. 

Meest gelezen