Groen licht voor EU-contract voor coronavaccin van Pfizer en BioNTech: wat met de andere vaccins?

De Europese Commissie heeft formele goedkeuring gegeven voor het contract met farmabedrijven Pfizer en BioNTech die werken aan een veelbelovend coronavaccin. Maar wat nu met de contracten voor de andere vaccins? Vaccinoloog Pierre Van Damme zegt dat het beter is om op veilig te spelen, en dat er niet te veel vaccins besteld zijn. “Misschien is het nodig dat we na één of twee jaar een herhalingsvaccin moeten geven.”

Het gaat snel met de kandidaat-coronavaccins. Eerder deze week kwamen Pfizer en BioNTech buiten met veelbelovende resultaten van het coronavaccin dat ze aan het ontwikkelen zijn. Het vaccin zou volgens de eerste tussentijdse resultaten voor 90 procent bescherming bieden tegen het coronavirus.

De Europese Commissie heeft vandaag al een aankoopcontract goedgekeurd voor 200 miljoen dosissen, met een optie op nog eens 100 miljoen dosissen. Ons land moet in de loop van volgende week beslissen of het mee wil intekenen op die vaccins. Eerst moet het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) nog advies geven over het contract.

Andere vaccins

Nu heeft de Europese Commissie eerder al met drie andere producenten gelijkaardige raamcontracten afgesloten: Johnson & Johnson, AstraZeneca en Sanofi-GSK. Ook zij hebben veelbelovende kandidaatvaccins. Tel daar nu het contract met Pfizer en BioNTech bij, en je komt aan contracten voor 1,4 miljard dosissen. 

België tekende al in op de contracten met Johnson & Johnson en AstraZeneca. In theorie kunnen we daarmee al 9 miljoen Belgen vaccineren. Als België intekent op de andere contracten, komen daar dus nog meer dosissen bij.

Te veel vaccins?

“Mensen kunnen hierdoor de indruk krijgen dat we op de duur meer vaccins zullen hebben dan er nodig zijn”, zegt Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de universiteit van Antwerpen. “Maar je moet dit ook bekijken in zijn historische context”, gaat hij verder. 

“Op het moment dat we de vorige contracten vastlegden, hadden we geen enkel idee over de werkzaamheid van die vaccins en we weten ook nog niet hoelang ze zullen werken. Misschien is het nodig dat we na één of twee jaar een herhalingsvaccin moeten geven. Dan is het zeker beter om voldoende vaccins te hebben”, aldus de professor.

Vergelijkbaar

Wetenschappers verwachten dat de verschillende vaccins ons allemaal goed zullen beschermen tegen COVID-19 en dat de resultaten heel dicht bij elkaar zullen liggen. 

Maar sommige vaccins zouden wel eens beter kunnen werken bij oudere leeftijdsgroepen dan andere. Als dat het geval is, “kan dat een invloed hebben op het hele vaccinatieprogramma”, zegt professor Van Damme.

Bekijk hier een reportage over de vaccins uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen