Een van de weinige bezoekers die zijn nonkel August Verbert komt herdenken

Herdenking Wapenstilstand op Bist Wilrijk zonder publiek: "Heel droevig, maar het kan niet anders"

Op de Bist in Wilrijk wordt vandaag Wapenstilstand herdacht met grote herdenkingspanelen. Op die panelen staan de namen van alle Wilrijkenaars die gesneuveld zijn tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. "Mijn nonkel is gesneuveld tijdens de de Eerste Wereldoorlog. Wapenstilstand doet me nog altijd iets", zegt een 81-jarige voorbijganger. 

Wapenstilstand wordt meestal met heel wat plechtigheden in Antwerpen gevierd. Dit jaar zien die er door de coronamaatregelen helemaal anders uit, want publiek is niet toegestaan. Op de Bist in Wilrijk staan er bijvoorbeeld herdenkingspanelen. "Een mooi initiatief, maar toch niet hetzelfde", vinden de voorbijgangers. "Het is heel droevig, maar het kan niet anders."

Mijn nonkel is gesneuveld tijdens de Wereldoorlog. Het doet me nog altijd iets.

Meneer Verbert

Een van de voorbijgangers komt zijn nonkel August herdenken die tijdens de Eerste Wereldoorlog stierf. "Het is heel speciaal voor mij. Het doet me nog altijd iets", vertelt de 81-jarige man. "Mijn vader had de oorlog overleefd, maar mijn nonkel niet. Ik heb ook zelf als kind de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Het is mooi dat het nog herdacht wordt."

Tijdelijk monument

De herdenkingpanelen staan er nog tot volgende week dinsdag. "Het is jammer dat het tijdelijk is", zegt voormalige blauwhelm Laurent. "Ik ken heel veel Belgische soldaten die al enkel jaren vragen voor meer monumenten in Antwerpen. Die mensen worden vaak vergeten, dus het zou toch mooi zijn om een blijvend monument te zetten."

Het is meer ingetogen dan anders, maar in alle stilte herdenken kan ook goed zijn.

Voormalige blauwhelm Laurent

Voor blauwhelm Laurent is het niet erg dat er wat minder mensen zijn dan anders. "Er mag wel publiek en een fanfare zijn, maar het is niet nodig. Het is meer ingetogen dan anders, maar in alle stilte herdenken is ook goed." 

Meest gelezen