Premier Viktor Orban
AFP or licensors

Hongaarse regering wil adoptie voor homokoppels verbieden

De Hongaarse regering wil de grondwet laten aanpassen zodat enkel getrouwde koppels kinderen mogen adopteren. Homokoppels mogen in Hongarije niet trouwen, dus feitelijk komt die aanpassing erop neer dat homostellen geen kinderen mogen adopteren. Holebi-belangengroepen hekelen dat de wet net voor de verstrenging van de coronamaatregelen komt, zo kan er niet geprotesteerd worden tegen deze grondwetswijziging. 

De regering van conservatieve premier Viktor Orban stelde tegelijk een grondwetswijziging voor die eist dat kinderen worden opgevoed met een "christelijke interpretatie" van de rol van man en vrouw.

Met deze wijzigingen wil de regering van Orban naar eigen zeggen de rechten van de kinderen die geadopteerd worden verbeteren. Alleenstaanden kunnen enkel kinderen adopteren als ze een speciale toestemming ontvangen van de minister die belast is met Gezinszaken.

De wetsvoorstellen werden gisteravond ingediend. Vandaag gingen de strengere coronamaatregelen van kracht in het land. 

Door coronamaatregelen geen protest

"De timing is geen toeval: De voorstellen die de wettelijke rechten ernstig beperken en indruisen tegen fundamentele internationale en Europese mensenrechten (...) werden ingediend op een moment dat (...) protesten niet zijn toegestaan", zei een van de holebi-belangengroep in een verklaring.

De timing is geen toeval

Holebi-belangengroepen

De regering van de conservatieve premier Orban keert zich al een hele tijd tegen holebi’s. Zo heeft Hongarije het in mei onmogelijk gemaakt om geslachtsveranderingen in officiële documenten te laten aanpassen. Ook tegen kinderboeken die diversiteit als iets positiefs voorstellen werd bezwaar gemaakt. 

Meest gelezen