Elia

Hoogspanning zorgt voor stress in Avelgem en Kluisbergen

Elia wil een nieuwe hoogspanningslijn aanleggen tussen Avelgem en Courcelles in Henegouwen. Elia is de netbeheerder van het hoogspanningsnet in België. De hoogspanning zorgt voor onrust in Avelgem en Kluisbergen. Daar zien ze de kabels liever niet boven de huizen hangen.

"De kabels moeten boven open ruimte hangen." Dat vinden de burgemeesters van Avelgem en Kluisbergen. Ze zijn samen in gesprek daarover met Elia. Burgemeester Lut Deseyn van Avelgem: "Ik zeg niet dat het hoogspanningsnet schadelijk is voor de gezondheid. Ik weet dat niet. Maar het is wel vervelend en het geeft een visuele vervuiling, dus in ieder geval proberen wij die lijn boven de open ruimte te leggen en zeker niet boven de huizen." 

Windenergie voor Wallonië

"La boucle du Hainaut", zo zal de nieuwe leiding heten. Ze moet ervoor zorgen dat meer elektriciteit vanuit de Noordzee Wallonië kan bereiken. Na meer dan twee jaar studie en onderzoek stelt Elia een corridor met een lengte van 85 km en een breedte van 200 meter voor. “In Wallonië is de procedure al opgestart, in Vlaanderen nog niet” zegt Lode Dekimpe, schepen voor Gemeentebelangen in Kluisbergen.

In Vlaanderen begint de nieuwe de leiding aan het hoogspanningsstation in Avelgem, vlakbij de Schelde. Vandaag ligt het tracé in Kluisbergen en Avelgem nog niet vast. "Er komt zeker een openbaar onderzoek en als gemeenten zullen we zeker ook nog verder samen zitten met Elia en alles opvolgen", zegt Dekimpe. Naar schattingt duurt het nog drie jaar voor de werken kunnen starten.

Meest gelezen