Video player inladen...

Klaroener Tonny gidst ons door de héél kleinschalige Last Post aan de Menenpoort

Op 11 november herdenken we altijd de Wapenstilstand na de Eerste Wereldoorlog. In Ieper is er dan normaal gezien een grote plechtigheid onder de Menenpoort. In dit coronajaar kan dat niet, het is dus een kleinschalige ceremonie geworden, met de traditionele Last Post, gespeeld door één klaroener dit jaar, Tonny Desodt. Wij volgden hem deze ochtend op deze historische dag. Bekijk dat verslag in bovenstaande video.  

Traditioneel is de herdenking van Wapenstilstand in Ieper een groot gebeuren met duizenden deelnemers en toeschouwers. Omwille van de coronamaatregelen kon de grootschalige herdenking dit jaar niet doorgaan. De Last Post Association, de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) en de stad Ieper sloegen de handen in elkaar om een coronaproof herdenkingsmoment te organiseren. Daarbij werd geen publiek toegelaten. De enige aanwezigen waren vier genodigden, één klaroenspeler en een doedelzakspeler, op ruime afstand van elkaar.

De korte Last Post-plechtigheid werd bijgewoond door eerste minister Alexander De Croo. De premier werd onthaald door burgemeester Emmily Talpe, samen met de voorzitter van de Last Post Association, Benoit Mottrie, en de directeur van de CWGC in Ieper, Geert Bekaert. Tijdens de plechtigheid werden kransen neergelegd, sprak de premier de Exhortation uit en dwarrelden de papieren poppy blaadjes tijdens de minuut stilte van het dak van de Menenpoort naar beneden. De vier deelnemers wilden hiermee een hart onder de riem steken voor zij die er dit jaar niet bij kunnen zijn.

Koning Filip in Brussel

Koning Filip heeft om 11 uur aan de Congreskolom in Brussel Wapenstilstand herdacht. Tijdens een korte militaire plechtigheid werd er na het neerleggen van een bloemenkrans aan het Graf van de Onbekende Soldaat een minuut stilte gehouden. Daarna wakkerde de koning met zijn sabel de eeuwige vlam aan en weerklonk de Last Post.

Twee nieuwe gezichten vertegenwoordigden de federale regering: minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en minister van Defensie Ludivine Dedonder. Ook de nieuwe chef defensie admiraal Michel Hofman tekende uiteraard present. Enkele mensen keken toe. Sommigen riepen "Leve de koning".

Meest gelezen