Kleurentapijt aan station Sint-Niklaas: "Grote tekening van Sinterklaas om de stad op te fleuren"

Nog tot en met 6 december ligt er een groot kleurentapijt op het Stationsplein van Sint-Niklaas. Op het tapijt zie je Sinterklaas en Piet, op de daken van de huizen. Het werd gemaakt door De Wase Vijverwinkel, een wereldspeler op het vlak van bloementapijten. 

Door de coronacrisis kan de Wase Vijverwinkel uit Sint-Niklaas geen bloementapijten in het buitenland gaan maken. "We dachten: als we dan toch moeten thuisblijven, waarom fleuren we onze eigen stad dan niet op met een tapijt?" zegt zaakvoerder Koen Vondenbusch. En zo geschiedde: aan het station van Sint-Niklaas kan je nu een grote tekening van Sinterklaas bewonderen.

Geen bloemen, wel gekleurd hout

Voor het thema moest de tapijtmaker niet lang nadenken. "Sint-Niklaas is natuurlijk de stad van de Sint. En het is nu echt de tijd van 't jaar. We konden dus niet achterblijven", lacht Vondenbusch.  Maar de timing brengt ook nadelen met zich mee. "We konden geen bloemen gebruiken voor het tapijt, want die zouden het niet uithouden tot 6 december. In plaats daarvan zijn we gegaan voor natuurlijk gekleurd hout. Dat ziet er hetzelfde uit als bloemblaadjes, maar het heeft een langere levensduur."

Lees voort onder de foto.

Een team van 3 professionele tapijtleggers en 10 vrijwilligers heeft 2 dagen aan het tapijt gewerkt. Het is er een 150 vierkante meter. "Dat is al redelijk groot. Het past hier heel goed op het Stationsplein, want dat is niet zo'n groot plein en zo oogt het tapijt nog wat groter. Maar wij hebben al meegewerkt aan veel grotere tapijten, op de Grote Markt in Brussel bijvoorbeeld. Dat tapijt is 1.800 vierkante meter", vertelt Vondenbusch.

Positieve reacties

De inwoners van Sint-Niklaas vinden het alvast een leuk initiatief: "Ik vind het prachtig, zo kleurrijk. Heel leuk om tijdens deze coronacrisis toch een kleine belevenis te hebben in de stad. En het is volledig coronaproof, zo in de buitenlucht!" 

Meest gelezen