Liveblog - Europa keurt contract goed met Pfizer/BioNTech, studie wijst cafés, restaurants en fitness aan als superspreader-locaties

Er worden minder mensen in het ziekenhuis opgenomen na een coronabesmetting en ook het aantal besmettingen neemt af. Maar het aantal overlijdens blijft nog wel sterk stijgen. Intussen moet worden nagedacht over hoe en wanneer een coronavaccin in ons land verdeeld en toegediend wordt. Lees meer in onze liveblog.  

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Groen licht voor EU-contract voor coronavaccin Pfizer en Biontech

De Europese Commissie heeft formele goedkeuring gegeven voor het contract met farmabedrijven Pfizer en BioNTech die werken aan een veelbelovend coronavaccin.

Maar wat nu met de contracten voor de andere vaccins? Vaccinoloog Pierre Van Damme zegt dat het beter is om op veilig te spelen, en dat er niet te veel vaccins besteld zijn. “Misschien is het nodig dat we na één of twee jaar een herhalingsvaccin moeten geven.”

Lees meer in dit artikel:

Amerikaanse studie: besmettingen vinden vooral plaats in restaurants, fitnesszalen en cafés

Een groot deel van de coronabesmettingen vindt plaats op superverspreider-locaties, zoals restaurants, fitnesszalen en cafés.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Stanford in Californië dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. (Lees verder onder de tweet.)

De wetenschappers gebruikten een computermodel op basis van demografische data, epidemiologische schattingen en anonieme gsm-data. Dat computermodel analyseerde waar mensen heen gaan, hoe lang ze er blijven en hoeveel andere mensen zich op dezelfde plek bevinden. Daaruit blijkt dat de meeste besmettingen plaatsvinden op locaties waar meerdere mensen lange tijd in gesloten ruimtes doorbrengen.

Grootstedelijke gebieden

Tussen maart en mei onderzocht het systeem, dat ook rekening houdt met de etnische en financiële achtergronden van mensen, het gedrag van ongeveer 98 miljoen mensen in 10 Amerikaanse grootstedelijke gebieden, waaronder New York, Los Angeles, Chicago en Washington D.C., verklaart het team onder leiding van computerwetenschapper Jure Leskovec.

De bezoeken aan ongeveer 553.000 locaties, waaronder restaurants, sportscholen, dierenwinkels, bouwmarkten en religieuze instellingen, werden onderzocht. Het model werd ook geleidelijk aangepast met nieuwe gegevens over het besmettingspercentage in de respectievelijke steden.

Volgens de onderzoekers zou het computermodel de autoriteiten in de toekomst kunnen helpen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Bekijk hier de toelichting die biostatisticus Geert Molenberghs gaf in "Het Journaal":

Video player inladen...

Verenigd Koninkrijk eerste Europese land met 50.000 coronadoden

In het Verenigde Koninkrijk zijn sinds het begin van de coronapandemie al meer dan 50.000 doden gevallen. Daarmee is het het eerste Europese land dat die trieste kaap rondt. De Britten telden de afgelopen dag 595 doden, waardoor het totale aantal doden op 50.365 komt.

Wereldwijd is het Verenigd Koninkrijk het vijfde land dat de kaap van 50.000 coronadoden overschrijdt. Eerder gebeurde dat in de VS, Brazilië, India en Mexico. 

Net als België en andere Europese landen zit het Verenigd Koninkrijk middenin een zware tweede coronagolf. Volgens de laatste dagcijfers werden er bijna 23.000 mensen besmet. Dat brengt het totale aantal bevestigde Britse besmettingen op ruim 1,25 miljoen.

Brusselse winkeluitbater die geen huur wilde betalen tijdens lockdown krijgt gelijk van de rechter

De uitbater van een Di-winkel in Brussel heeft volgens de vrederechter terecht geen huur betaald tijdens de eerste lockdown dit voorjaar. Maar dat wil nog niet zeggen dat alle winkeliers meteen ook gelijk zullen krijgen als ze naar de rechtbank trekken.

Lees meer in dit artikel:

Dansles in coronatijden? Dansschool bouwt verluchte studio in Oudenaarde

Studio Minne, een grote dansschool met vestigingen in Oost- en West-Vlaanderen, bouwt een openluchtoefenzaal van meer dan 100 vierkante meter om leerlingen veilig dansles te kunnen blijven geven: "In Oudenaarde komt er een overdekte constructie met open wanden zodat er genoeg ventilatie is." 

Lees meer in dit artikel:

Buitenlandse media in de ban van ons "knuffelcontact"

De afgelopen week hebben heel wat buitenlandse media bericht over het Belgische fenomeen van het "knuffelcontact".  Van Italië tot in de Verenigde Staten zijn mensen in de ban van de bijzondere maatregel. De Chinese omroep China Global Television Network heeft zelfs een geanimeerd filmpje gemaakt om uit te leggen wat zo'n Belgisch knuffelcontact nu precies inhoudt.

Lees meer in dit artikel:

Tweede jaar op rij geen carnaval in Halle

Vandaag op 11 november start normaal gezien traditiegetrouw het carnavalsseizoen. Maar dat valt door corona in het water. Ook in Halle zal er in maart 2021 waarschijnlijk geen optocht zijn. Voor het tweede jaar op rij al. Een triest unicum voor de carnavalsgroepen daar. Want dat is sinds Wereldoorlog II nog nooit gebeurd.

Lees meer in dit artikel:

Een unieke Last Post in Ieper

Op 11 november herdenken we altijd de Wapenstilstand na de Eerste Wereldoorlog. In Ieper is er dan normaal gezien een grote plechtigheid onder de Menenpoort. In dit coronajaar kan dat niet, het is dus een kleinschalige ceremonie geworden, met de traditionele Last Post, gespeeld door één klaroener dit jaar, Tonny Desodt. Wij volgden hem deze ochtend op deze historische dag. 

Bekijk in dit artikel het verslag van deze unieke Last Post:

Hoe zamelt 11.11.11 in coronatijden geld in?

11 november is normaal de datum waarrond de vrijwilligers van 11.11.11 volop in het straatbeeld verschijnen. De koepel van de noord-zuid-beweging verzamelt dan geld voor ontwikkelingssamenwerking.

Maar dit jaar loopt dat door corona anders. Huis-aan-huis- en straatverkoop mag niet, en dus werd er overal gezocht naar alternatieven. In onderstaand filmpje zien we hoe ze dat doen in Hasselt. 

Video player inladen...

Meest gelezen