Belga

Meer dan 15.000 vierkante meter aan onderaardse ruimtes onder Brussels Gewest

Onder het Brussels Gewest ligt er in totaal zo'n 15.800 vierkante meter aan lege, ongebruikte ruimtes. Dat schrijft Bruzz. Die werden ooit gebouwd om de uitbreiding van het metronet te vergemakkelijken. Maar dat is nooit gebeurd en dus staan sommige ruimtes als decennia lang leeg. 

Het is Brussels parlementslid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) die de vraag stelde in de commissie Mobiliteit van het Brussels parlement. Bevoegd minister Elke Van den Brandt (Groen) liet daarop weten dat er in totaal 15.800 vierkante meter aan ongebruikte ruimtes onder de grond van het gewest zit. Die zijn ooit gebouwd om het metronet verder uit te breiden of te gebruiken als opslagplaats. Maar dat is uiteindelijk nooit gebeurd, vertelt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit, die de metrostations beheert. "Je kan wel zeggen dat de bedenkers toen al vooruitziend te werk zijn gegaan. Maar helaas is er met heel wat ruimtes niets gedaan. Omdat er later financiële problemen waren en dus geen geld meer was voor de uitbouw."

Metrostation Sainctelette ligt te dicht bij twee andere haltes. Daar uitbreiden heeft dus weinig zin. 

Inge Paemen, Brussel Mobiliteit

De grootste lege ruimte is gelegen onder het Saincteletteplein, waar de vroegere Citroëngarage stond.  Goed voor 5000 vierkante meter. Ook die beschikbare ruimte werd nooit gebruikt, maar daar speelde iets anders dan geld een rol. "Dat station bevindt zicht eigenlijk te dicht bij de twee andere haltes, IJzer en Ribeaucourt. Daar een metrostation van maken, zou dus weinig zin hebben." Ook onder het Louizaplein bevindt zich nog een lege ruimte van 3200 vierkante meter. Die is intussen wel voor een stuk ingenomen door een ondergrondse parkeergarage. 

Meest gelezen