Radio 2

Minder overvolle bussen na de herfstvakantie: De Lijn zet 164 extra autocars in

Vanaf 16 november zet De Lijn nog eens 164 extra autocars in om het probleem van overvolle bussen tegen te gaan. Bij de vervoersmaatschappij bleven daarover vragen en opmerkingen binnenkomen van leerlingen en hun ongeruste ouders.  De Lijn heeft zonet op haar website bekend gemaakt op welke lijnen de extra bussen zullen rijden. 

Sinds 5 oktober deed De Lijn al beroep op 211 extra bussen van autocarbedrijven om zo leerlingen op weg van en naar school beter te kunnen spreiden. Maar dat bleek niet genoeg.  De Lijn, maar ook het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD), bleef heel wat opmerkingen krijgen over overvolle bussen. Afstand houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, was op heel wat bussen nog altijd niet mogelijk. 

Controleurs, chauffeurs en dispatchers hebben voortdurend opgevolgd waar er zich problemen stelden

Karen Van Der Sype, woordvoerder De Lijn

Vlaams minister Peeters kondigde twee weken geleden aan dat de Lijn tijdens de herfstvakantie op zoek zou gaan naar autocarbedrijven die extra bussen kunnen inzetten. Die oefening is nu gemaakt, zegt Karen Van Der Sype van De Lijn. "We hebben daarbij niet alleen rekening gehouden met de opmerkingen van reizigers. Maar ook onze controleurs, chauffeurs en dispatchers hebben voortdurend opgevolgd waar er zich problemen stelden en hebben die doorgegeven".

164 extra bussen goed voor meer dan 300 bijkomende ritten

Het resultaat is dat er in heel Vlaanderen vanaf nu maandag 164 extra bussen zullen rondrijden en meer dan 300 ritten voor hun rekening zullen nemen. "Eigenlijk was de bedoeling dat er nog meer extra bussen zouden rijden," zegt Karen Van Der Sype, "maar de laatste aanbesteding leverde te weinig kandidaat autocarbedrijven op. Maar het is de bedoeling dat er heel binnenkort nog eens 58 bussen en 118 ritten bijkomen". 

Website

De Lijn heeft de al bestaande lijst met extra bussen en ritten zonet een update gegeven  haar website.  Leerlingen, ouders en andere busgebruikers kunnen nagaan of ze vanaf maandag wat meer plaats hebben op hun bus.  In Limburg bijvoorbeeld komen er vanaf maandag 61 extra versterkingsritten bij. 

Meest gelezen