Videospeler inladen...

Ketnet-wrapper Gloria doet oproep aan jongeren die ook worstelen met zichzelf: "Praat er a.u.b. over #ikbenbereikbaar"

Ketnet-wrapper Gloria Monserez roept jongeren op om in deze moeilijke coronatijden openlijk te praten over hun problemen en te luisteren naar elkaar. In het tv-programma “Vandaag” sprak ze zelf openhartig over de onzekerheid en de uitzichtloosheid die ze als jongere ervaart in deze coronatijden. “Ik hoop dat we na deze coronacrisis niet vergeten hoe belangrijk de nabijheid is van mensen zowel in het onderwijs als in het leven. Want je hebt dat nodig als persoon, hoe oud je ook bent.”

Gloria Monserez is 19 jaar jong, studeert Grafisch Ontwerp en werkt als Ketnet-wrapper. Maar ook zij heeft het moeilijk tijdens deze tweede lockdown. Na veel twijfelen liet ze dat dinsdagavond ook zien op haar Instagramprofiel: ze deelde een foto van zichzelf, waarop ze duidelijk in tranen was. 

In het bijschrift legde ze uit waarom ze aan het wenen was: ze is onzeker over haar acne en voelt zich alleen in deze uitzichtloze tijd. Tegelijk deed ze een oproep aan jongeren om hun problemen niet te verbergen en er open over te praten. Ze gebruikte ook de hashtag, #ikbenbereikbaar, die eerder o.a. gebruikt werd door de Gentse dj Jef Eagle.

Ik zei tegen mezelf: m’n Instagram is zo’n dikke scam.

Ketnet-wrapper Gloria Monserez

“Ik heb dit echt gepost in een opwelling”, legt Gloria uit in het tv-programma “Vandaag”. Toen ze na een dag werken in de trein zat en naar haar Instagramfoto’s en -filmpjes keek, betrapte ze zichzelf erop dat ze niet eerlijk was met zichzelf en naar de bijna 20.000 jongeren die haar volgen. “Ik zei tegen mezelf: m’n Instagram is zo’n dikke scam, bedrog.”

Ze vond dat ze op het sociale medium ook haar donkere kant, haar onzekerheid over haar acne en haar verdriet over de uitzichtloosheid van de lockdown moest tonen. “Ik dacht aan alle jongens en meisjes die er ook mee worstelen, terwijl ik dat niet van mezelf liet zien.” Dus postte ze de bewuste foto, waardoor ze veel reacties kreeg van haar volgers. Ze had duidelijk iets losgemaakt.

Rotslecht

In “Vandaag” legde Monserez ook uit waarom zij en de jongeren zich dezer dagen zo slecht voelen, net als mensen van alle andere generaties. “Dit zijn geen normale tijden. Iedereen zegt dat dit het nieuwe normaal is, maar fok da, we voelen ons rotslecht.” 

“Er zijn zoveel mensen, van alle leeftijden die zich zo rotslecht voelen omdat je nergens naar kan uitkijken: niet naar het einde van de week, de kerstfeesten, Sinterklaas,  een vakantie die je had geboekt, het studentenleven...” Kortom geen perspectief.

Je mag naar buiten gaan, gaan lopen, fietsen, stappen, met vrienden. Maak daar gebruik van en praat vooral met elkaar.

Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V)

Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V), ook te gast in “Vandaag”, toont heel veel begrip voor de situatie van de jongeren nu. Tegelijk benadrukt hij dat iedereen zo goed mogelijk de regels moet volgen, wat de meerderheid van de jongeren volgens de minister ook doen. Want als we dat doen, kunnen we over enkele weken, maanden nieuwe perspectieven krijgen.

Om tegemoet te komen aan de problemen van de jongeren, zet Dalle verder in op de versterking van de digitale kanalen, zoals WAT WAT, waar jongeren terecht kunnen met vragen en de jongerentelefoon van Awel, die gratis en anoniem bereikbaar is op het nummer 102.

Hij benadrukt ook de dingen die jongeren wel nog mogen. “Je mag naar buiten gaan, gaan lopen, fietsen, stappen", met maximaal 3 vrienden. "Maak daar gebruik van en praat vooral met elkaar.”

Mensen rondom je

Gloria Monserez hoopt alvast dat we na deze coronacrisis niet vergeten hoe belangrijk het is om mensen rond je te hebben. Uit deze coronacrisis leren we dat vele dingen digitaal kunnen: les geven, werken… Maar niets gaat volgens Monserez boven fysiek contact, “gewoon te kunnen leven met mensen rond je” 

“Als dat (de huidige situatie) het nieuwe normaal is, dan weet ik niet of de volgende generatie voor de economie zal kunnen zorgen. Ik hoop dat we terug kunnen gaan naar mensen rondom je, want je hebt dat nodig als persoon, van welke leeftijd je ook bent.”

Zit je met vragen? Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.  Volwassenen vinden bij Tele-onhaal een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be

Bekijk hier het volledige gesprek uit "Vandaag":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen