Samana zoekt vrijwilligers om contact te houden met chronisch zieke mensen: "Het is onbeschrijflijk mooi hoe dankbaar die mensen zijn"

Samana is een vereniging die contact houdt met chronisch zieke mensen, omdat zij snel geïsoleerd geraken. In totaal proberen 20 vrijwilligers regelmatig contact te houden met een aantal chronisch zieken. "Door de coronamaatregelen zijn we beperkt tot vooral telefonisch contact", zegt Els Gonnissen op Radio 2 Antwerpen.

Els is bij Samana terecht gekomen via vrienden en was onmiddellijk verkocht. "Als je één keer met zo'n mensen in contact bent geweest, voel je de dankbaarheid. Dat is onbeschrijflijk mooi", vertelt Els. "Het zijn vaak mensen die niet meer zo goed te been zijn en bijvoorbeeld niet naar de winkel kunnen. Dat kunnen wij dan in hun plaats doen."

Door de coronamaatregelen zijn we vrij beperkt in de manieren waarop we contact kunnen houden 

Els Gonnissen, Samana

Door de coronamaatregelen is de organisatie wel beperkt in de manieren om contact te houden. "We mogen niet zomaar bij rusthuizen langsgaan of dicht bij de mensen komen. Daarom houden we regelmatig telefonisch contact. Daarnaast sturen we ook wel eens een kaartje. Naar aanleiding van Sinterklaas maken we ook een verrassingspakketje", vertelt Els.

Steeds op zoek naar vrijwilligers

In totaal werken er nu 20 vrijwilligers bij Samana. "De laatste jaren zijn we echt constant op zoek naar vrijwilligers", zegt Els. "Je mag het zelf invullen hoe je dat wilt doen. Zelfs al is het maar eventjes een luisterend oor zijn voor die mensen." Wil je graag vrijwilliger worden? Neem dan een kijkje op de website van Samana

Meest gelezen