Straat in Retie viert toch Sint-Maarten: "Zoveel mogelijk lichtjes aansteken"

In de straat Pontfort in Retie organiseert het buurtcomité een alternatief voor het jaarlijkse Sint-Maartenfeest. Op 11 november gaan de kinderen normaal gezien van deur tot deur en zakt iedereen 's avonds af naar de Sint-Maartensvuren. Maar het coronavirus stak daar een stokje voor. Buurtcomité Pontfort vraagt de buurtbewoners als alternatief om zo veel mogelijk lichtjes aan te steken. "Zo kunnen ze toch nog een mooie wandeling maken", zegt Pieter Sannen van het buurtcomité.

In september werd al aangekondigd dat de Sint-Maartensvuren niet ontstoken gingen worden. "De hele buurt verzamelt al weken op voorhand snoeihout. Iedereen komt daar samen voor een hapje en een drankje", vertelt Sannen. "De opbouw naar het kampvuur is heel leuk, want dan spelen de kindjes ook samen op de hoop met hout. Het verenigt de buurt eigenlijk. We vinden het dus heel jammer dat het niet kan doorgaan."

Het kampvuur maken is een buurtgebeurtenis. Het is heel jammer dat het niet kan doorgaan.

Pieter Sannen, Buurtcomité Pontfort

Deze week werd ook het zingen afgeschaft. "De kinderen gaan normaal gezien in de namiddag van deur tot deur om liedjes te zingen. Ze verzamelen dan snoep dat ze 's avonds bij het kampvuur mogen opeten. Maar dat was niet coronaproof en mocht dus niet doorgaan", zegt Sannen. 

Zo veel mogelijk lichtjes

De straat Pontfort gaat elk jaar samen zingen en wou deze Sint-Maarten niet zomaar voorbij laten gaan. "We hebben een zoomcall gedaan met het buurtcomité. Als alternatief vragen we de buurt dus om zo veel mogelijk lichtjes aan te steken. De buurtbewoners kunnen dan in de straat wandelen langs de lichtjes", zegt Sannen. Het comité roept ook wel op om het coronaproof te houden."

Ook Sint-Maarten in Mechelen

Ook in Mechelen werd een coronaproof alternatief voorzien. De kinderen mogen een filmpje maken terwijl ze thuis zingen en krijgen als beloning een snoepje van Mechelen Kinderstad. 

Meest gelezen