Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Trump wint Alaska, Georgia gaat handmatig stemmen hertellen

Amerikaanse en internationale media roepen Donald Trump uit als winnaar van de presidentsverkiezingen in de noordelijke staat Alaska. Die overwinning levert president Trump drie extra kiesmannen op, wat hem op een totaal van 217 kiesmannen brengt. Joe Biden heeft op dit moment 279 kiesmannen verzameld en blijft zo de winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In de staat Georgia gaan deze week nog handmatige hertellingen van start.

De Amerikaanse president Donald Trump is door verschillende Amerikaanse en internationale media uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen in Alaska.  Onder meer CNN, ABC, NBC, AP en Reuters duiden Trump aan als winnaar in de noordelijke staat. 

Dat brengt Trump op een totaal van 217 kiesmannen in het hele land. Joe Biden mag op dit moment 279 kiesmannen op zijn naam schrijven, negen meer dan de 270 die nodig zijn om de presidentsverkiezingen te winnen. De media roepen Joe Biden dan ook uit tot winnaar, zoals dat in de Verenigde Staten gebruikelijk is.

Al betwist President Trump die officieuze verkiezingsuitslag. Hij  beweert dat het Democratische kamp fraude heeft gepleegd en dat hij de echte winnaar van de verkiezingen is. Op dit moment lopen er in verschillende staten rechtszaken die zich zullen uitspreken over die fraudeclaims.

Bekijk hieronder in welke staten Biden en Trump tot winnaar uitgeroepen zijn en lees verder onder de kaart.

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

  • Biden

    306
  • 270 kiesmannen
  • Trump

    232

Georgia gaat hertellen

In de zuidelijke staat Georgia is het nog onduidelijk wie de winnaar van de verkiezingen wordt. Trump behaalde er volgens CNN  49,2 procent van de stemmen, Joe Biden 49,5 procent.

 "Wiskundig gezien moet je eigenlijk een volledige hertelling doen omdat de marge klein is," zei de staatssecretaris van Georgia Brad Raffensperger op een persconferentie. "We willen hiermee beginnen voor het einde van deze week."

Wanneer de marge minder dan 0,5 procent bedraagt, is een hertelling de normale procedure in de staat Georgia.

Biden blijft voorlopig de winnaar

Voor het uiteindelijke resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen maakt het weinig uit wie de 16 kiesmannen van Georgia wint. Joe Biden heeft ook zonder Georgia voldoende staten voor zich gewonnen om de verkiezingen te winnen.

Biden blijft dus de door de media uitgeroepen winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de verkozen president. De verschillende staten hebben nu tot 8 december om hun officiële verkiezingsresultaten bekend te maken en eventuele disputen uit te klaren.

Op 14 december komt vervolgens het kiescollege bij elkaar en duiden de kiesmannen uit de verschillende staten de nieuwe president van de Verenigde Staten officieel aan. Doorgaans is dat een formaliteit en verandert dat niets aan de verkiezingsuitslag. 

Net als Georgia zijn ook de staten Arizona en Noord-Carolina nog niet toegewezen aan een van beide kandidaten. In  Arizona staat Joe Biden aan de leiding, in Noord-Carolina behaalde Trump tot nu toe de meerderheid van de stemmen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen