Radio 2

Tuktuk brengt soep naar eenzame ouderen in Jette

In Jette brengt een tuktuk of Aziatische driewieler elke week verse soep rond bij ouderen die door de coronacrisis geïsoleerd zijn geraakt. "Want nog belangrijker dan de soep, zijn de babbels erbij", klinkt het bij de sociale vereniging Labolobo.

In normale tijden wordt de tuktuk van de vereniging gebruikt om wandelingen te maken met ouderen en jongeren. Meteen ook het doel van de organisatie: die twee generaties dichter bij elkaar brengen. Maar door corona is dat nu niet mogelijk, en dus gebruiken ze de Aziatische driewieler tegenwoordig om soep rond te brengen bij ouderen. Kevin Deruyver van Labolobo: "De mensen zijn heel blij met de soep, maar de grootste impact is het sociaal contact. Het feit dat we elke week langskomen en even tijd maken om te praten."

Je merkt dat de impact van eenzaamheid heel groot is. En dat ons wekelijks contact veel doet

Kevin Deruyver, Labolobo

Momenteel brengen vrijwilligers bij zo'n twintigtal senioren elke week verse soep. Maar dat aantal is aan het groeien, merkt Deruyver op. "Intussen komen er ook buren bij op de lijst, of mensen wat verderop in de straat.  Je merkt dat de eenzaamheid heel groot is. Dat het misschien zelfs wordt onderschat. Het feit wij dan naar de mensen toegaan en dat contact onderhouden doet veel. "

En de soep zelf? Die is gratis. Net als de babbels. "De dag voordien schenkt een lokale biowinkel de groenten die niet verkocht zijn. Daardoor hoeven we dus niets te vragen. En blijft het ook altijd een verrassing tot de laatste moment wat de soep van de dag is", aldus Deruyver.

Radio 2

Meest gelezen