Tweede Corona Cooking Survey van de UA: "Zullen we met kerst onze familie of vrienden nog wel kunnen zien, en kunnen we nog steeds samen eten?"

De Universiteit Antwerpen lanceert voor de tweede maal een grootschalige Corona Cooking Survey, een enquête die de impact van de pandemie op ons kook- en eetgedrag in kaart wil brengen. UA doet dat in samenwerking met UGent, KULeuven en 27 andere universiteiten wereldwijd. Een van de belangrijkste vragen is nu hoe mensen denken over hun eettradities tijdens de feestdagen. De enquête peilt ook naar ons mentaal welbevinden, lichaamstevredenheid na een corona kilo meer of minder en de rol van mediaberichtgeving over voeding.

"Eigenlijk draait onze enquête rond dezelfde vraag als tijdens de eerste lockdown", zegt hoofddocent communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen Charlotte De Backer bij Radio 2 Antwerpen. "We hebben tijdens de eerste golf gezien dat als mensen meer tijd hebben, ze ook meer en gezonder gaan koken, maar dat er ook veel mensen waren die vaker naar een extra zout of zoet snoepje grepen."

"We hebben in onze eerste survey niet hard kunnen maken waaraan dat ligt. Daarom willen we nu vooral achterhalen hoe mensen zich voelen tijdens de tweede lockdown, en zeker met de feestdagen in het vooruitzicht. Hoe groot zijn onze emotionele stress, onze angst en boosheid, met andere woorden. We weten immers dat dat factoren kunnen zijn om al eens sneller naar een stukje chocolade of een zakje chips te grijpen."

Coronakilo's

"Waar we ook naar willen peilen, zijn de coronakilo's", vervolgt De Backer. "Sommigen zijn zwaarder geworden, anderen afgevallen. Wat doet dat met ons zelfbeeld? Zijn we nu meer of minder tevreden met ons lichaam? Ook dat zijn zaken die we in deze tweede survey willen te weten komen."

Jeroen Meus

Omdat de enquête is opgesteld door mediawetenschappers, zitten er ook heel wat vragen bij over de mediabronnen die mensen consulteren. "Uit de vorige enquete is al gebleken dat Jeroen Meus populairder is dan ooit", legt De Backer uit. "Nu is de vraag waarom we zo massaal grijpen naar recepten van bekende mediapersonen en influencers."

Aan de eerste Corona Cooking Survey deden meer dan 37.000 respondenten mee. Het onderzoeksteam hoopt deze keer een vergelijkbaar aantal deelnemers te krijgen. De enquete wordt niet alleen bij ons maar ook in 30 andere landen gelanceerd. 
Als je wil meedoen, kan je klikken op deze link naar de survey
Bijkomende informatie vind je op deze website van het project.

Meest gelezen